4B sigortalılık kavramını hayatımızın bir çok alanında görmekteyiz. Bu anlamda 4 B sigortalılık hizmetleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. 5510 sayılı yasaya tabi olarak, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı kapsamında değerlendirilmektedir. Bağkur ile ilgili sorgulama işlemleri ve bağkur bilgilerine bagkurbilgisi.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kimler 4/B’li (Bağ-Kur) Sayılırlar?

Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar içerisinde

Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

Tarımsal faaliyette bulunanlar 5510 sayılı kanun kapsamında 4/B’li yani Bağ-Kur’lu sayılacak. Bununla birlikte; 4/B’li sigortalı kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler ayrıca 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler hakkında da uygulanacak.

Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar

Bağkur bünyesinde değerlendirilerek sigorta primlerini yatırma hakkına sahip olabilmektedirler. Sizler de kendi işinizi yapıyor iseniz bağkur sigorta primlerinizi yatırabilirsiniz. Yatırmadığınız sigorta primlerinin borç detaylarını http://www.sorgulahesapla.com/ciftci-bagkuru-sorgulama/  sistemi üzerinden takip edebilir ve sorgulama yapabilirsiniz.