ANKARA

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları, Ankara'da Çin Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Büyükelçilik önünde toplanan Özgür-Der üyeleri, Türk ve Doğu Türkistan bayrağı ile "Kahrolsun emperyalist Çin, yaşasın Doğu Türkistanlı Müslümanların mücadelesi" yazılı pankart açtı, "Türkistan halkı yalnız değildir" ve "Yaşasın ümmet dayanışması" sloganları attı.

Gruptakiler adına yapılan açıklamada, dernek olarak zulme uğrayan Müslümanların yanında olmayı bir borç bildikleri, Mısır, Suriye ve Gazze'de olduğu gibi Çin'de de mazlumların yanında yer aldıkları belirtildi.

Açıklamada, "Çin tarafından Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen hak ihlallerine karşı uluslararası kamuoyu ne yazık ki üç maymunu oynuyor. Çin'in artan ekonomik rolü dolayısıyla dünya nezdinde basit bir kınamaya dahi uğramaması Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da baskısını daha da artırmasına yol açıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra elçilik önünden ayrıldı.

İstanbul'da protesto

İstanbul Alperen Ocakları, Hür Doğu Türkistan Platformu ve bazı sivil toplum kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olayları protesto etti.

Tarabya'daki Haydar Aliyev Caddesi'nde toplanan grup, sloganlar atarak Çin bayrağını yaktı. Grup daha sonra Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü.

Büyük Osmanlı Sosyal Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Derneği üyesi bir grup da Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı ve Çin aleyhine sloganlar atarak tekbir getirdi.

Marmaris'ta parkın kaldırılması istendi

Marmaris'te "kardeş şehir" Jinan ile dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla yaptırılan Çin Parkı'nı protesto eden vatandaşlar parkın kaldırılmasını istedi. 

Atatürk Caddesi üzerinde Marmaris Belediyesi tarafından Çin mimarisine uygun yaptırılmış Jinan Parkı'nda toplanan vatandaşlar, dev Türk bayrağı ve gökbayrak açtı. Protestocular Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Türklere yönelik uygulamaları eleştiren dövizler taşıyarak sloganlar attı. 

Eskişehir'de protesto

Öte yandan, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları, Eskişehir'de protesto edildi. 

Bazı siyasi parti ve derneklerin üyeleri, Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı'nda topladı. Grup, buradan Porsuk Bulvarı Adalar mevkisine kadar pankartlarla, slogan atarak yürüdü. 

Ayrıca Hicret Derneği üyeleri ve vatandaşlar, kent merkezindeki Reşadiye Camisi'nde bir araya geldi. Burada Kur'an-ı Kerim okunup, gıyabi cenaze namazı kılındı.