PEKİN - Çin'in ortasındaki Yangzı nehrinde 456 kişiyi taşıyan tur gemisinin dün batmasının ardından şu ana kadar 14 kişinin kurtarıldığı, 19 kişinin öldüğü bildirildi.

Çin basınında ülkenin merkezindeki Hubey eyaletinin Cienli bölgesinde "Dongfangcışing" (Doğu Yıldızı) adlı yolcu gemisinin kasırgaya yakalanarak batmasının ardından 14 kişinin sağ olarak kurtarıldığı ve 19 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı. 

Kayıp 423 kişi için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Şiddetli yağışın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığı ifade edildi. 180'den fazla dalgıcın yanı sıra 5 helikopterin çalışmalara katıldığı kaydedildi.

Kayıp yolcuların endişeli yakınlarından bazılarının net bilgi almak amacıyla turu düzenleyen Şanghay'daki tur şirketi ve resmi makamların önünde toplandığı ancak polisin kalabalığı dağıttığı bildirildi.

Gemideki yolculardan kaçının öldüğü henüz net olarak bilinmiyor ancak kazanın ülkede son 70 yılda meydana gelen en kötü gemi kazası olabileceğinden endişe ediliyor.

Çin Ulaştırma Bakanlığı, batan gemiyle ilgili dünkü açıklamasında, geminin yaklaşık 77 metre uzunluğunda ve 534 kişilik olduğunu, gemide yeterli sayıda can yeleği bulunduğunu duyurmuştu.

Kazanın ardından Çin Başbakanı Li Kıçiang, kurtarma çalışmalarını yerinde görmek amacıyla dün olay yerine gitmiş, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Devlet Konseyi'ne çalışma grubu göndermesini ve bölgedeki ilgili eyalet birimlerinden arama kurtarma çalışmalarını kapsamlı bir şekilde yapmaları emrini vermişti.

Doğu Yıldızı adlı tur gemisinin ülkenin doğusunda bulunan Ciangsu eyaletinin başkenti Nancing'den güneybatıda bulunan Çongçing'e seyahat ederken kasırgaya yakalanarak bir iki dakika içinde battığı açıklanmış ve sağ kurtulan gemi kaptanı ve baş mühendisin sorgulanmak üzere gözaltına alındığı belirtilmişti.

"Uzun nehir" anlamına gelen ve turistik amaçlı gezilerin sıklıkla düzenlendiği "Yangzı" 6 bin 300 kilometre uzunluğunda ve Çin'in en uzun, dünyanın ise üçüncü uzun nehri olarak biliniyor.