WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın CIA Başkanlığı'na aday gösterdiği Beyaz Saray Terörle Mücadele Danışmanı John Brennan, adaylığıyla ilgili Senato İstihbarat Komitesi'ne yaklaşık 4 saat ifade verdi.

Oturum, salondaki protestolar yüzünden bir müddet başlayamazken, Brennan'ın konuşmasına başlamasının ardından da her 1-2 dakikaya bir sözleri protestolarla bölündü.

Senatörler, Brennan'a ''insansız hava araçlarının kullanımı, gizli dosyaların Kongre ile paylaşımı, işkence teknikleri'' gibi sorular yöneltti.

Brennan, insansız hava araçlarının sadece bir caydırıcı unsur olarak, yakın ve büyük terörist tehditler için kullanıldığını belirterek, bunların önceki saldırılara yönelik bir cezalandırma aracı olarak kullanılmadığını söyledi.

Bu atakların kanunlarla tamamen uyumlu olduğunu da savunan Brennan, yine de teröristlerin canlı ele geçirilmelerinin bilgi edinme açısından öldürülmesinden daha iyi olduğunu kaydetti. Brennan, insansız hava araçlarının ataklarında sivil ölümlerinin çok seyrek olduğunu bildirdi.

CIA'nin işkence teknikleri

Brennan'a, CIA'nin kullandığı sorgulama teknikleri arasında yer alan ve kişilerin yüzüne su dökülerek boğulma hissi yaratan, bu nedenle de ''işkence'' olarak tanımlanıp ciddi eleştirilere neden olan ''waterboarding'' yöntemi de soruldu.

''Waterboarding''e kişisel olarak karşı olduğunu ve bunu zamanında CIA'daki arkadaşlarıyla da özel ortamda paylaştığını ifade eden Brennan, ''Bu (waterboarding), menfur bir şey ve bir kez daha tekrarlanmamalı'' dedi.