MUSUL - Irak'ta Yezidi nüfusun çoğunlukta yaşadığı Musul’un Şengal (Sincar) ilçesinde Peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasındaki çatışmalar sokak sokak sürüyor.

Büyük bölümü IŞİD’in elinde olan Şengal’de, taraflar birbirlerine karşı saldırılar düzenleyerek büyük kayıp verdirmeye çalışıyor. Ancak şehre hakim tepeleri ele geçiren Peşmerge güçleri, ağır silahlarla karşılık vererek IŞİD’e geçit vermiyor.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, IŞİD militanlarıyla Peşmerge güçleri 18 Ocak'tan bu yana mevzilerini koruyarak sokak savaşı yürütüyor. IŞİD militanları, binalara yerleştirilen keskin nişancılar ve havanlarla Peşmergeleri püskürtmeye çalışıyor. Havan saldırılarıyla da kimi zaman Peşmerge güçlerine kayıplar verdiriyor.

Yezidi ilçesinde sokak savaşı

Peşmerge güçleri ise ABD öncülüğündeki koalisyonda yer alan devletlerin yaptıkları tahrip gücü yüksek silahlarla IŞİD’e karşılık veriyor. Havan, top, doçkalar ve kanaslarla IŞİD mevzilerine saldıran Peşmergeleri, uluslararası koalisyonda yer alan devletlerin uçakları da havadan destekliyor. Ancak yine de aylardır, IŞİD militanları kent merkezinden çıkartılamadı.

Şengal’de binlerce bina kullanılmaz duruma geldi. Tarihi kale ve surların yer aldığı ve halen Peşmergelerin kontrolünde bulunan “Eski Şengal” ise büyük oranda tahrip olmuş durumda. Sivil halk şehri tamamen boşalttı. Kentin sokaklarında canlı görmek neredeyse imkansız. Sağlam kalan binaların tamamında ise Peşmerge güçleri konuşlandırılmış durumda. Şengal Dağı’na sığınan Yezidiler ise hem Irak, hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hem de uluslararası güçlere çağrıda bulunarak kentlerinin kurtarılmasını bekliyor.

“Şengal’in yüzde 30’ü elimizde”

Şengal Cepheleri Komutanı Tuğgeneral Haşim Siteyi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silah seslerini hatırlatarak, "savaşın 7 gün 24 saat 'aynen böyle' devam ettiğini" söyledi. Siteyi, bugün IŞİD tarafından yapılan havan saldırısında bir askerin öldüğünü 4'ünün de yaralandığını dile getirdi.

"Şengal'in yüzde 30'u Peşmerge güçlerinin elinde” diyen Tuğgeneral Siteyi, şöyle devam etti:

“Bu yüzde 30'luk alan çok büyük bir coğrafyayı kapsıyor. Şengal'in yüksek tepeleri ve stratejik öneme sahip yerlerinin tamamı Peşmergenin kontrolünde. Aslında bu anlamda Şengal'in Peşmergenin kontrolünde olduğunu söyleyebiliriz. Zira şehir merkezi bu tepelerden ve stratejik noktalardan kontrol ediliyor.”

Çatışmalarda karşılıklı kayıpların verildiğini belirten Siteyi, şunları söyledi:

"Şengal'de çatışmalar üç farklı şekilde devam ediyor. Birincisi karşılıklı olarak bombardımanlar sürüyor. İkincisi mesafe yakın olduğu için kesin nişancılarla karşı tarafa zayiat verdirilmeye çalışılıyor. Üçüncüsü de önemli gördüğümüz noktalara yönelik operasyon düzenliyoruz. Şehit Peşmergelerle ilgili elimizde net veriler yok. Ancak şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Teröristlerden ise her gün en az 15 militan öldürülüyor. Bu anlamda çatışmalar sürekli devam ediyor ve terör örgütü ağır kayıplar veriyor. Bu noktada koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının rolünü zikretmek lazım. Çünkü savaş uçaklarının bombardımanı örgüte büyük zarar veriyor ve hareket alanını kısıtlıyor."

Özgürleştirme planı yapılıyor

Tuğgeneral Haşim Siteyi, Şengal’in tamamen kontrol altına alınması için planların hazırlandığını ifade ederek, IKBY Başkanı Mesut Barzani’den emir gelmesi halinde bunu icra edebileceklerini kaydetti.

Sadece Şengal'in değil, IŞİD'in işgali altındaki bütün Kürt bölgelerinin kurtarılması için ciddi planların yapıldığını belirten Siteyi, “Sahadaki savaşçılar olarak sadece verilen emirleri yerine getiririz. Peşmerge güçlerinin eline geçen yeni silahlar, savaşma azmini ve gücünü arttırıyor. Koalisyon ülkelerinin gönderdiği silahlar elimizi güçlendirmiştir. Elimizdeki silahlar günden güne yenileniyor. Bu da gücümüze güç katıyor. Emir verilmesi halinde Şengal, güç de olsa özgürleştirilir” diye konuştu.

IŞİD, Musul’un kontrolünü ele geçirdikten sonra 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e saldırmıştı. Bölgeden 400 bini aşkın Yezidi evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düşmüştü. Ardından IKBY Şengal’i kurtarmak için 18 Şubat 2015'te operasyon düzenledi. Şengal’in birçok köyü Peşmerge güçleri tarafından kontrol edilirken, ilçenin tamamı özgürleştirilemedi.

Çatışmalar iki aydan bu yana devam ediyor.