Afrika'da milyonlarca insanın yaşadığı Çad Gölü Havzası'ndaki mülteci sorunu"2016 Dünya İnsani Yardım Günü Toplantısı"nda ele alındı.

Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen toplantıda konuşan Nijerya Ulusal Acil Durum Yönetim Kurumu (NEMA) Genel Müdürü Muhammed Sani-Sidi, Kamerun'da 80 bin, Çad'da 26 bin ve Nijer'de 55 bin Nijeryalı bulunduğunu söyledi.

Sani-Sidi, Nijerya hükümetinin mülteciler ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü ve kamplardaki sığınmacıların evlerine dönebilmesi için gerekli güvenli ortamı sağlamaya yönelik adımlar atıldığını dile getirdi.

Mülteci krizine ilişkin bölge ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Sani-Sidi, yerlerinden edilmiş insanlar için bir birim oluşturularak mağdurların rehabilite edileceğini ve kalabilecekleri yerlerin inşasının yapılacağını belirtti.

Nijerya ulusal basınında yer alan haberlerde ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards'ın açıklamalarına yer verildi. Nijerya'nın kuzeyinde Boko Haram militanları ile ordu birlikleri arasındaki çatışmaların, insani krizi körüklediğini dile getiren Edwards, BM konvoyuna geçen ay düzenlenen saldırıya dikkati çekti.

Edwards, bölgedeki tehlikeler nedeniyle askeri birlikler olmadan buraya ulaşımın sağlanamadığını ve insani yardım noktasında yetersiz kalındığını ifade etti.

Borno ve Yobe eyaletlerinde cinsel istismar ve kayıp gibi çok sayıda olayın yaşandığına değinen Edwards, özellikle kritik durumdaki Borno eyaletinde yaklaşık 50 bin kişinin savunmasız olduğunu, bunların 20 bininin çocuklardan oluştuğunu vurguladı.

2 milyon Nijeryalı evini terk etti

Öte yandan yine BMMYK verilerine göre, 2 milyon Nijeryalı, ülkenin kuzeydoğusunda yaşanan çatışmalar nedeniyle iç göçe maruz kalırken, yaklaşık 161 bin Nijeryalı da Çad, Kamerun ve Nijer'de mülteci konumunda yaşıyor.

Çad Gölü Havzası'ndaki diğer ülkeler Kamerun, Nijer ve Çad'da da durum Nijerya'dan farklı değil. Boko Haram ve ordu arasındaki çatışmalar başta olmak üzere bölgedeki kuraklık, salgın hastalıklar, yoksulluk ve cinsel istismar gibi sorunlar sebebiyle Kamerun'da 157 bin, Çad'da 74 bin ve Nijer'de 127 bin insan evlerinden uzakta yaşam mücadelesi veriyor.

Boko Haram, 160 milyondan fazla nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da, 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün, kurucu lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından örgütle mücadele çerçevesinde oluşturulan, 10 binden fazla askerle geçen yıl faaliyete başlayan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM), Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenlik ve istikrarın sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor.