HALEP

Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki Halep'in Anadan ilçesinde çocuklar, bombalar altında eğitimlerine devam ediyor.

Esed rejimine bağlı güçler, hemen hergün Halep ve çevresindeki hastane, pazar, otobüs durakları ve okullar başta olmak üzere yerleşim birimlerini "vakum ve varil bombalarıyla" vuruyor. Bölge sakinleri ise çocuklarının eğitiminin aksamaması için ağır silahlara ve bombalara maruz kalan okulları onararak yeniden eğitime kazandırıyor.

Öğrencilerin eğitimine devam etmesi için gönüllü öğretmenler de çocuklara zor şartlar altında ders vermeye çalışıyor.

Sami Ebu Leyla adlı sınıf öğretmeni AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor şartlar altında öğrencilere Arapçanın yanı sıra kendi müfredatlarında bulunan derslerin tümünü verdiklerini belirtti.

"En büyük korkumuz Esed güçlerinin hava saldırıları" diyen Ebu Leyla, bombardıman olduğu günler öğrencilerin zihninin kapandığını ne okuyabildiklerini ne de yazabildiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Öğrencilerin bu zor şartlar altında iyi bir eğitim alması için Arapçanın yanında İngilizce, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerini veriyorum.  Rejimin hava saldırıları en büyük korkumuz. İlçeye düzenlenen hava saldırıları sonrası öğrencilerin sayısında azalma oluyor. Saldırı olmadığında tüm öğrenciler sorunsuz şekilde eğitimlerine devam ediyor. Anadan'a hava saldırıları olduğu zaman okulu hemen tatil edip dersleri başka günlerde telafi etmeye çalışıyoruz. Saldırı olduğu günler öğrencilerin zihni kapanıyor. Ne bir şey okuyorlar ne de yazabiliyorlar. Rejim güçlerinin ders esnasında ilçedeki bir okula varil bombalı saldırı düzenlemesinden korkuyoruz."

Halep bölgesindeki eğitimden sorumlu olduğu ifade edilen Ömer Leyla da bünyelerinde 70 okulun bulunduğunu ve bu okullarda 13 bin öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirdi.

Saldırılarda yıkılan okulların bir çoğunu onardıklarını aktaran Ömer Leyla, "Bazı okullar hala tamir edilmeyi bekliyor. Tamir edemediğimiz okullardaki öğrencilere ise evlerde eğitim vermeye devam ediyoruz. Okulların tüm eksiklerini hayırseverlerin yardımlarıyla tamamlıyoruz. Öğretmenleri tümü gönüllü öğretmenlerden oluşuyor.  Bazı branş öğretmen eksikliğimizi branşı olmayan öğretmenlere kurslar vererek gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Leyla, öğretmenlerin mesleklerini daha verimli icra etmeleri için maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını da kaydetti.