BERLİN - Almanya'da istihbarat teşkilatlarından sorumlu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) Başkan Yardımcısı Andre Hahn, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'nin tamamını izlediğini düşünmediğini söyledi.

Hahn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BND'nin Türkiye'nin tamamına yönelik istihbarat faaliyetleri yürüttüğünü tahmin etmediğini ancak bu konuda gerekli teknik bilgiye de sahip olmadığını belirtti.

 "Kendi okuduklarım ışığında herhangi bir şekilde Türkiye'nin tamamının izlendiğini düşünmüyorum" diyen Hahn, "Tabii ki hükümet tarafından belirlenmiş ve ağırlık verilecek noktalar vardır. BND'de de buna dikkat edecektir. Ancak size belgeler hakkında bilgi vermem söz konusu olamaz" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki siyasilerin dinlenip dinlenmediğine ilişkin Hahn, "Sanmıyorum ama bu konuya sadece hükümet yanıt verebilir. Bu konularda bilgim yok" dedi. 

Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) Üyesi Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele, Türkiye'nin tamamının dinlendiği iddialarına ilişkin, "Birinin, hükümeti veya siyasileri dinlediğini, bir Türk gazetesine söyleyeceğini kuşkuyla karşılıyorum" diye konuştu.

NSA'nın yaptığı yapılmaya çalışıldı mı bilmiyorum

Alman hükümetinin, Türkiye'nin Alman istihbaratının hedefi olduğunu itiraf ettiğini hatırlatan Ströbele, "Alman istihbaratı BND'nin somut olarak neler yaptığını Alman hükümeti bile bilmiyor. Bunu sadece istihbarat teşkilatı biliyor. Bize bu konuyu PKGr'de aydınlatmaya çalışacağız" şeklinde konuştu. 

Yüz milyonlarca iletişim verisini kaydedip, değerlendirilme kapasitesine şimdiye kadar sadece ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) sahip olduğunu vurgulayan Ströbele, şöyle devam etti:

"Türkiye, Almanya kadar büyük nüfusa sahip. BND'nin dinleme kapasitesi buna yetmiyor. Böyle bir şeyi denedi mi bilemiyorum. NSA'nın yaptığı yapılmaya çalışıldı mı bilmiyorum. Bu ben de büyük bir soru işareti oluşturuyor."