BİRLEŞMİŞ MİLLETLER -  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 2017-2018 yıllarında görev yapacak 5 geçici üye için BM Genel Kurulu'nda seçim yapılacak.

BM'nin temel karar alma organı olan 15 üyeli Güvenlik Konseyinin 10 geçici üyesinden beşi her yıl yenileniyor. 1 Ocak 2017'de Konsey'e katılacak 5 üye için bugün BM Genel Kurulu'nda seçim yapılacak.

Bölgesel gruplar arasından yapılacak seçimde Angola'dan boşalacak Afrika grubu koltuğuna Etiyopya tek aday olduğu için bu grupta yarış olmayacak.

Venezuela'dan boşalacak Latin Amerika ve Karayipler grubu için de tek aday Bolivya olduğu için bu koltuk için de yarış yaşanmayacak.

Malezya'dan boşalacak Asya-Pasifik grubu koltuğu içinse Kazakistan ve Tayland yarışıyor.

Batı Avrupa ve diğerleri grubunda Yeni Zelanda ve İspanya'dan boşlacak iki koltuğa İtalya, Hollanda ve İsveç talip. Seçimde bu üç ülkeden ikisi Konseye üye olabilecek.

Oyların üçte ikisini almaları gerekiyor
Adayların seçilebilmeleri için rakipsiz olsalar bile BM Genel Kurulu'nda oy kullanan ülkelerden en az üçte ikisinin desteğini almaları gerekiyor. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy gerekiyor.

BMGK'da ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa daimi üyeler olarak yer alıyor. Kalan 10 geçici üyeliği bölgesel gruplar arasından seçilen üyeler iki yıllığına üstleniyor. Her yıl 5'i yenilenen geçici koltuklara seçilen üyeler 1 Ocak'ta göreve başlayıp ikinci yılın 31 Aralık tarihinde üyelikten ayrılıyor.

Bu yıl başında göreve başlayan geçici üyeler Japonya, Ukrayna, Uruguay, Mısır ve Senegal'in görev süreleri 31 Aralık 2017'de sona erecek.

Türkiye, 2009-2010 yıllarında Batı Avrupa ve diğerleri grubundan seçilerek Konseyde görev yapmıştı. 2015-2016 yılları için de aday olan Türkiye, İspanya ve Yeni Zelanda'yı geçememişti.