ANKARA - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü saldrılarından kaçan yaklaşık 100 bin Suriyelinin son iki günde Türkiye'ye sığındığını belirterek, uluslararası topluma Türkiye'ye acil yardım gönderilmesi çağrısında bulundu.

Batchelor, en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğuna işaret ederek bu kadar büyük bir göç dalgasının en güçlü ülkelerin kapasitesini bile zorlayacak bir durum olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son derece istikrarlı bir tutum sergilediğini ve Türk halkının Suriyeli mültecilere karşı çok iyi ve cömert davrandığını dile getiren Batchelor, Türkiye'nin mülteciler için uyguladığı "açık kapı" politikasını takdir ettiklerini ve bu tutumundan dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Söz konusu durumun artık sadece su ve gıdaya erişim konusu olmadığını belirten Batchelor, "Suriye'deki kriz sona ermedikçe daha birçok Suriyeli Türkiye'ye gelecektir" dedi.

Türkiye'nin, ülkeye sığınan mültecilerin hayatını kurtardığını ve son derece duyarlı davrandığını belirten Batchelor, şöyle konuştu: 

"Türkiye'ye sığınanlar, sadece Türkiye'nin sorumluluğunda değil. Bu, uluslararası kamuoyunun sorumluluğu. Buradaki asıl soru, uluslararası kamuoyunun Türkiye'ye destek vermek için ne yapacağı. Şu anda böyle bir desteğe öncekinden çok daha fazla ihtiyaç var."

Tüm ülkeler yardımları artırmalı

ABD'den en son 20 milyon doların üzerinde yardım aldıklarını, ABD'nin Türkiye'ye bu yıl yaptığı yardım miktarının 50 milyon doları geçtiğini söyleyen Batchelor, bütün ülkelere mültecilere yardımları artırma çağrısında bulundu.

Batchelor, BMMYK'nın Türkiye'ye yardım edilmesi için çağrıda bulunduğunu, ancak geçen yıl talep edilen yardımın yüzde 37'sini aldıklarını, bu yıl da eylül ayına gelinmesine rağmen talep edilen yardımın sadece yüzde 21'inin toplandığını aktardı. 

Türkiye'ye gelen yardım miktarının, Irak, Ürdün, Lübnan ve Mısır gibi Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkelerden daha az olduğunu ifade eden Batchelor, "Bunun sebebi, Türkiye'nin uluslararası yardımları kabul etme konusunda isteksiz olduğuna dair yanlış anlaşılma" değerlendirmesinde bulundu.

BMMYK'dan 20 tırlık yardım

BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor, Türkiye'nin uluslararası yardım konusunda istekli olduğunu kendisine bizzat Türk yetkililerin söylediğini belirterek, "Türkiye, mutfak gereçleri, battaniye ve kışlık giysilere ihtiyaçları olduğunu söyledi. BMMYK, son 24 saatte 20 tır dolusu yardım malzemesini Şanlıurfa'ya gönderdi" dedi. 

Daha fazla uluslararası destek görmeleri durumunda daha fazla yardım malzemesi gönderebileceklerinin altını çizen Batchelor, yardım gönderilmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceklerini ve kısa süre içinde yapılan yardımların artacağını umduklarını ifade etti.

Bu yardımların sadece hayat kurtarmadığını, aynı zamanda çocuklar için eğitim de sağlayacağına dikkati çeken Batchelor, sözlerini şöyle son verdi:

"Suriyelilerin ülkelerine dönüp hayatlarını tekrar kurdukları günü görmeyi çok istiyoruz. Eğer yardım edilmezse bunu gerçekleştiremezler. Çocuklar eğitim almaz, büyükler hayatta kalmazsa on yıllarca sürecek bir mücadele olacak demektir. Suriyeli insanları güçlendirmemiz ve ülkelerine geri dönerek yeniden inşa etmeleri için gereken süreyi kısaltmamız gerek. Bu sadece yiyecek, güvenlik ve sığınmaya yönelik bir yatırım değil, hepimizin geleceğe yaptığı bir yatırımdır."

Cuma gününden bu yana IŞİD ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçarak Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden Türkiye'ye sığınanların sayısının 100 bini bulduğu tahmin ediliyor.