BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Ban raporunda, çatışmalardaki hiçbir tarafın BMGK kararındaki talepleri yerine getirmediğini kaydetti. Tarafların, Suriye içlerine insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmadığını ve engellediğini vurgulayan Ban, BMGK kararında istenen diğer bir konu olan sınırlardan ülkeye yardım ulaştırılması konusunun da gereği şekilde hayata geçirilmediğini dile getirdi.

Genel Sekreter, Suriye genelinde 3,5 milyon kişinin temel ihtiyaçlarına ve gıda maddelerine erişiminin bulunmadığını da belirterek, "Binlerce insan sağlık hizmeti ve hayati önemdeki ilaçları alamıyor. İnsanların gıda ve tıbbi yardıma ulaşımının engellenmesi uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. BM Güvenlik Konseyi, uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlali karşısında gerekli adımları atmalıdır" ifadelerini kullandı.

Ülkede güvenlik koşullarının her geçen gün kötüye gittiğini vurgulayan Ban, taraflardan istenen kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması taleplerinin de yerine getirilmediğine işaret etti.

Gerekli adımların atılacağı belirtilmişti

BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliği ile alınan 2139 sayılı kararda, karara uyulmaması durumunda ileri adımların atılmasının gündeme geleceği belirtilmişti.

BMGK'nın Suriye'de kararlara uyulmaması nedeniyle adım atabilmesi için yeni bir BMGK kararı alınması gerekiyor. Bunun için de Rusya ve Çin'in de alınacak karara destek vermeleri gerekiyor.

Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın rejimin aleyhine olabilecek bir karar tasarısına destek vermeye yanaşmayacağını belirtiyor.