BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve bazı Ortadoğu liderlerini telefonla arayarak Ortadoğu ve Gazze'yi konuştuğu kaydedildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada Genel Sekreter Ban'ın, bazı Ortadoğu liderleriyle telefon görüşmesi yaptığını belirterek, Türkiye'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ortadoğu ve Gazze'yi konuştuğunu bildirdi.

Dujarric, Genel Sekreter Ban'ın, Erdoğan'ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'yi de arayarak, bölgedeki gelişmeleri ele aldığı ve özellikle Gazze'de kalıcı barışın sağlanması konusunu görüştüğünü belirtti.

Genel Sekreter'in bugün ilerleyen saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu da arayacağını belirten Dujarric, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Kerry ve Erdoğan'la olan telefon konuşmasında, Irak'taki son durumu da görüştüğü ve özellikle Kuzey Irak'ta Hristiyan, Yezidi ve Türkmen topluluklarla ilgili derin endişelerini dile getirdiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede, Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılmasında Erdoğan'ın desteğinin önemli olduğunu belirttiğini ifade eden Dujarric, Ban'ın Erdoğan'a ayrıca "kendisini eylülde New York'ta yapılacak İklim Zirvesi'nde görmekten memnuniyet duyacağını" belirttiği bilgisini verdi.

Dujarric, Genel Sekreter'in Ortadoğu liderlerine, Mısır'ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerine dönülmesi ihtiyacı olduğunu belirtirken, BM'nin taraflar arasında varılacak herhangi bir anlaşmayı desteklemeye hazır olduğunu bildirdiğini kaydetti. Görüşmelerde, Genel Sekreter'in taraflara kalıcı ateşkesin sağlanmasının önemini vurguladığı ve nihai olarak iki devletli çözüm için müzakerelere yeniden dönülmesinin altını çizdiğini belirtti.

Genel Sekreter'in gerçekleştirdiği telefon konuşmalarında, Filistin'e yardım talebinin de gündeme geldiği öğrenilirken, Genel Sekreter Ban, ''Gazze'de sivil hayatın ağır kaybı''nı ele aldığı ve bölge liderlerine, ateşkesin sağlanmasıyla birlikte BM'nin Gazze'nin yaralarını sarma çabasında yardımcı olma sözü olduğunu hatırlattı.