PARİS 
Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde ilk kez BM Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü'nde (UNESCO) üst düzey bir toplantıya başkan seçilen Filistin heyetinin UNESCO nezdinde Daimi Temsilci Vekili Münir Anastas, "UNESCO'daki başkanlığımız İsrail'e karşı hukuki mücadelemizi kuvvetlendirecek" dedi. 

Gaziantep Belediyesi'nin finansmanıyla düzenlenen Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler III. Toplantısı'nda başkan seçilen Anastas, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu seçim sürecinde Türkiye'nin katkısının büyük olduğunu söyledi.

Anastas, "Türkiye ilk defa seçildiğimiz başkanlık konumu için bizi ciddi anlamda destekledi. Türk heyetiyle ilişkilerimiz son derece kuvvetli ve ayrıcalıklı" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin şu anda "Batı Avrupa ve Diğerleri" oylama grubunda başkan olduğuna ve Arap ülkelerinden gelen Filistin'le ilgili teklife başından beri ilgi gösterdiğine işaret eden Anastas, "Türkiye kendi oy grubundan Filistin'in başkanlığıyla ilgili hiç ses çıkmamasına rağmen tek başına bizi destekledi" dedi. 

Filistin'in 2011'de UNESCO'ya tam üye seçildiğinden beri hiç böylesine büyük kapsamlı bir sürecin başında olmadığını belirten Anastas, "Bu başkanlık bize UNESCO üyeliğimizi somut şekilde yaşama fırsatı verdi" ifadesini kullandı. 

"Bir tek ABD hiçbir tepki göstermedi"

Başkanlığa seçilmesinin ardından birçok üye ülkeden olumlu mesajlar aldığını bildiren Anastas, "Zamanında BM'de tanınmamıza karşı çıkan ülkeler bile bizi başkanlığa seçilmemizden dolayı tebrik etti. Bir tek ABD hiçbir tepki göstermedi" diye konuştu. Anastas, ABD heyeti için, "Kendi görüşleriyle tutarlı olsalardı toplantıya dahi gelmemeleri gerekirdi. Fakat toplantıya katılıp en ufak bir yorumda dahi bulunmadılar" değerlendirmesini yaptı. 

Anastas, İsrail'in taraf olmadığı sözleşmeye gözlemci ülke olarak dahi katılmadığını sözlerine ekledi.

Filistin'in UNESCO üyelik süreci

Filistin'in UNESCO'ya tam üyelik başvurusu 31 Ekim 2011'de yapılan bir oylamada, 107 evet ve 14 karşıt oyla kabul edilmişti. 12 ülke oylamaya katılmamış, 52 ülke ise çekimser kalmayı tercih etmişti. 

Filistin'in üyeliği sonrası ABD ve İsrail, UNESCO'ya maddi yardım yapmayı kesmiş, UNESCO, en büyük mali destekçisi olan ABD'nin 60 milyon dolarından mahrum kalarak bütçesinin yüzde 22'sini kaybetmişti. Bu iki ülke yardım yapmayı kestikleri için UNESCO'da halihazırda veto hakları bulunmuyor.