BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Yemen'de "insani acil durum" ilan etmesinin ardından taraflara, en azından ramazan ayı sonuna kadar çatışmalara ara vermeleri çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter, insani felaket yaşanan ülkeye acilen yardım ulaştırılabilmesi için çatışmaların durması gerektiğini bildirdi.

En azından ramazan sonuna kadar verilecek arada Yemen'de şu ana kadar ulaşılamayan bölgelere insani yardım iletileceğini belirten Ban, 13 milyon kişinin gıda sorunu yaşadığını kaydetti.

BM Acil Durumlar Koordinatörlüğü ve diğer BM kuruluşlarının ülkede acil durum ilan ettiklerini hatırlatan Ban, "Ülkenin tüm taraflarına ulaşım imkanı sağlanamaması halinde çocuklar, kadınlar ve erkekler, gıda, sağlık hizmeti ve temiz su yokluğundan ölmeye devam edecekler" ifadesini kullandı.

BM rakamlarına göre, Yemen'de nüfusun yüzde 80'ini geçen 21 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. 13 milyon kişi gıdaya ulaşma sorunu yaşarken 9,4 milyon kişi ise temiz su sıkıntısı çekiyor.

Ülkenin güneyinde ve Suudi Arabistan sınır bölgelerinde sıtma, kolera ve diğer bulaşıcı hastalıklar görülüyor. Ülke genelinde en az 160 sağlık kuruluşu, güvenlik sorunu, yakıt sıkıntısı ve diğer eksiklikler nedeniyle kapanmış durumda.