BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te sivillere yönelik saldırılar hakkında, "Bugün, sivillerin korunması için verilen küresel taahhütler için kara bir gün." dedi. Ban, saldırıların "savaş suçu" teşkil edebileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'te sivillere yönelik hava saldırılarının "savaş suçu" teşkil edebileceğini bildirdi.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Halep'te çatışmaların artması ve savaşın başından bu yana en yoğun bombalamanın yaşanması nedeniyle "dehşete düştüğü" belirtildi.

Suriye rejiminin Halep'i almak için saldırı başlattığını duyurmasının ardından, bölgeden hava saldırılarında yangın bombası ile sığınakları imha etmek için kullanılan gelişmiş bombaların kullanıldığının rapor edildiği bildirilen açıklamaya göre Ban, "Sivillerin yaşadığı bölgelere yangın bombası gibi silahlarla saldırılması 'savaş suçu' teşkil edebilir." ifadelerini kullandı.

"Bugün, sivillerin korunması için verilen küresel taahhütler için kara bir gün" ifadesini kullanan Ban Ki-mun, uluslararası toplumun, hedef ayırt etmeyen ölümcül silahların sivillere karşı kullanılmasına tolerans tanınmayacağını gösteren açık bir mesaj göndermesi gerektiğini dile getirdi.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve Rus ordusunun 19 Eylül'den itibaren sivil yerleşimlere düzenlediği hava saldırılarında 323 sivilin öldüğü, bin 334 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Fransa ve İngiltere'nin talebiyle bugün acil toplanma kararı almıştı.