KUDÜS 

Eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, yaptığı yazılı açıklamada, taraflar arasında anlaşma yollarının tıkanmasının, iki devletli çözümün geleceğini tehdit ettiğini savunarak, " İsrail ile yan yana yaşayabilen bağımsızFilistin devleti kurulması için müzakereler tek yoldur" ifadesini kullandı.

Gazze ve İsrail'in güneyinde durumun riskli olduğunu iddia eden Blair, her an yeniden çatışma çıkma ihtimali olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumu Gazze'nin kısa ve uzun vadeli imarı için acilen harekete geçmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry'nin BM denetiminde Gazze'ye inşaat malzemesi sokulması için İsrail ve Filistin arasında anlaşma sağlandığı yönündeki açıklamalarının memnuniyet verici olduğunu belirten Blair, söz konusu gelişmeyi imar konusunda atılmış önemli adım olarak niteledi.

"Gazze, dünyaya açılmalı"

Uluslararası toplumdan, "Gazze'nin imar ve kalkınması için çalışmaların yapıldığı bu dönemde", Filistin yönetimine destek vermelerini ve enerji alanında yatırımlar yapmalarını isteyen Blair, şunları kaydetti:

  "Konu beton yığınlarının toplanması ile sınırlı değil, kalıcı değişim yaşanmalı. Batı Şeria ve Gazze arasında birlik sağlanmalı ve Gazze dünyaya açılmalı. Gazze'de kalıcı değişimlerin sağlanması için Filistin yönetiminin öncü rol üstlenmesi, İsrail ile işbirliğinin sağlanması ve Mısır ile uluslararası toplumun desteğinin alınması gerekir." 

Blair açıklamasında ayrıca, Mısır'ın 12 Ekim'de Gazze'nin imarı için düzenlenecek bağışçılar konferansına ev sahipliği yapacağını belirtti.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da başlayan ve 26 Ağustos'ta son bulan saldırılarında  saldırılarında 2 bin 156 kişi hayatını kaybederken, 11 binden fazla kişi yaralandı, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılırken, binlerce bina da zarar gördü.