ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan törende ay sonunda Türkiye'deki görev süresini tamamlayacak olan Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf'a Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü takdim etti.

Törendeki konuşmasında, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği güçlü desteğin herkesin malumu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Türk ve Filistin halkları arasındaki sarsılmaz bağların daim olmasından kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin zulüm, işgal ve yıkıma karşı onurlu mücadelesinde Filistinlilere vereceği desteği sürdüreceğini vurgulayarak, "Filistin halkının hep yanındaydık, yanında olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

İsrail'in başta Kudüs olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki çirkin eylemlerini yoğunlaştırdığı zor bir dönemden geçildiğinin altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İsrail'in temmuz-ağustos döneminde Gazze'ye yönelik saldırısının yol açtığı insanlık dramının izleri henüz silinmemişken, bu ülkenin Kudüs ve İslam dünyasının en kutsal mekanlarından Harem-i Şerif'te yürüttüğü saldırgan ve çirkin eylemleri bölgeyi yeni bir kaosun eşiğine getirmiştir. İsrail, bu sorumsuz tutumuyla barışa hizmet etmemektedir. İsrailliler 1948 yılında devletlerine kavuşmuşken, Filistinlilerin yıllardır bu temel haktan mahrum kalmasının da izahı yoktur. Bu tarihi adaletsizliğin giderilmesi doğrultusunda Filistin hükümeti ve halkına desteğimizi hep birlikte sürdüreceğiz. Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 öncesi sınırları içinde egemen ve bağımsız bir Filistin devleti en kısa zamanda kurulmalıdır."

Filistin'in Ankara büyükelçisi Maruf'u bu ayın sonunda uğurlayacaklarını hatırlatan Çavuşoğlu, büyükelçinin yaklaşık dokuz yıldır sürdürdüğü görevini çok başarılı bir şekilde yürüttüğünü, Filistin devleti ile ikili ilişkilerin gelişmesinde mükemmel bir liderlik yaptığını söyledi. "Maruf, profesyonelliği, azimli ve özverili çalışması ve aynı şekilde dostane yaklaşımıyla örnek bir büyükelçi olmuş, herkesin gönlünü fethetmiştir" diyen Çavuşoğlu, Maruf'a değerli katkıları için teşekkürlerini sundu.

Bakan Çavuşoğlu, Büyükelçi Maruf'a hitaben "Arkanızda çok iyi bir miras bırakıyorsunuz. Halefinizin de bu sağlam temel üzerinde çalışarak ilişkilerimize layıkıyla hizmet edeceğinden şüphem yok. Türkiye sizin ikinci vatanınızdır, size kapımız her zaman açıktır. Bundan sonraki yaşantınızda size ve ailenize mutluluk, başarı ve sağlık diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, konuşmasının ardından Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü ve Beratı'nı Maruf'a takdim etti.

"Artık Türkiye'nin elçisiyim"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf ise ödüle layık görüldüğü için Türk hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür etti. Yarın Türkiye'de göreve başlamasının yıl dönümümü olduğunu hatırlatan Maruf, "Bu dokuz yıl boyunca her zaman kendimi ülkemde, akrabalarım ve ailem arasında hissettim" diye konuştu.

Filistin davasını hem Türk hükümeti hem de Türk halkı tarafından güçlü bir şekilde desteklenmesinin kendisini daha çok çalışmaya ittiğini dile getiren Maruf, Türkiye'nin Filistin'e verdiği siyasi ve ekonomik destek için teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'den gelen yaralıları karşılarken ağlamasının kendisini çok etkilediğine aktaran Maruf, "Bu duygular ancak aile fertleri arasında olabilir. Türkler Filistinlileri kendi ailelerinden sayıyorlar, biz de aynı duyguları besliyoruz. Biz Türkiye'yi ve Türk halkını çok seviyoruz" dedi.

Maruf, Filistin'in 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet olarak tanınması için büyük bir diplomatik savaş verdiklerini vurgulayan, Avrupa ülkelerinin peş peşe Filistin devletini tanımaya başladıklarını anımsattı.

Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda gözlemci devlet statüsü kazanmasında dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çabalarını unutmayacaklarını dile getirdi. "Aramızda sadece güçlü ilişkiler yok, kardeşlik ilişkileri var" diyen Maruf, Filistin hükümeti ve Filistin halkı adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına teşekkür etti.

Er ya da geç bağımsız Filistin devletinin kurulacağının altını çizen Maruf, "Önümüzdeki hafta Filistin elçisi olarak Türkiye'de görevim sona erecek ancak yeni bir görevim başlayacak. Türkiye'nin büyükelçisi olarak Filistin ve Arap dünyasında görev üstleneceğim ve bundan kıvanç duyacağım. Bu yüce halka ve kardeş ülkeye bağlık duyuyorum" şeklinde konuştu.