MELBOURNE - Birçok kentteki törenlere ellerinde Türk bayraklarıyla katılan Avustralyalı Türklerin, Atatürk’ün Anzak annelerine yazdığı mektubu taşıması Avustralyalılardan büyük alkış aldı. Melbourne’de yağmura rağmen çok sayıda kişinin katıldığı törende Türk korteji, alana girişinden itibaren yürüyüş boyunca alkışlandı.

Korteji izleyen Avustralyalılardan Ronald Lee, AA muhabirine açıklamada, Türklere saygısını dile getirerek, "Onlar çok iyi insanlardı, savaştan sonra Avustralyalılar için yaptıkları çok güzeldi, onlara tamamen saygı duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Paul Novak da "Anzak Günü anma programlarının bir parçası olarak burada oldukları için gurur duyuyorum, hep beraber olmak çok güzel" dedi.

Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtı önünde bir araya gelen Türk gruptan İnci Yanık, Avustralyalıların yürüyüşün başında itibaren Türk kortejini alkışladıklarını bunun da kendilerini gururlandırdığını dile getirerek, "Aşırı derecede duyguluyu, aşırı derecede sevgim var, çok heyecanlıyım ama bir bu kadar daha yol yapabilirim, ne mutlu Türküm diyene" diye konuştu.

Türkiye’den Genelkurmay Başkanlığını temsilen gelen Dr. Albay Rezzan Ünalp ve Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, anıt önünde yürüyüşe katılan gruba hitaben birer teşekkür konuşması yaptı.

Küçüksakallı, Avustralyalı yetkililerin Türkleri alkışladığını ve bunun da Avustralya Türkiye dostluğunun ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu anma törenlerine Melbourne’de yaşayan Türk vatandaşlarımız da katıldılar, gerçekten kortej içerisinde Türk grubu ülkemize, milletimize yakışır bir şekilde vakurla, başı dik yürüdü biz çok gururlandık, çok duygulandık yüz sene önce Çanakkale’de hayatlarını, özgürlüğümüz için, vatanımız için veren şehitlerimiz ve gazilerimize yaraşır şekilde bir yürüyüş gerçekleştirdiler, bayraklarımızla, afişleri ile vakurlarıyla gerçekten gurur duyduk."

Konuşmaların ardından Avusturalya-Türkiye Dostluk Anıtı önünde toplu fotoğraf çektirildi.