LONDRA

İngiliz Guardian gazetesi sığınmacı krizi ve DAEŞ'le mücadele konularında Avrupa'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu bildirdi. 

"Erdoğan'ın Brüksel ziyaretini gerçekleştirdiği bugünlerde AB liderlerinin acı bir şekilde durumun tersine döndüğünün farkında olduğunu" belirten gazetenin dış politika yazarı Simon Tisdall "sığınmacı akını, artan DAEŞ terörü ve Rusya'nın Suriye'ye kontrolsüz müdahalesiyle Avrupa'nın daha önce hiç olmadığı kadar Erdoğan'a ihtiyacı olduğunu" vurguladı.

Türkiye'de 1,8 milyondan fazla Suriyeli sığınmacının bulunduğuna dikkati çeken Tisdall Avrupalı liderlerin sığınmacı kriziyle ilgili geçen ay Türkiye'den yardım istedikleri hatırlattı.

"Erdoğan'ın Avrupa'daki sığınmacı krizine yardım etmeye hazır olup olmadığının Avrupa'nın karşılığında ne sunacağına bağlı olabileceği" yorumunda bulunan Tisdall Ankara'nın, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi konusunda Batı'nın endişelerini ve rahatsızlığını paylaştığını belirtti. 

Tisdall Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması konusundaki talebini hatırlatarak "ABD ve İngiltere şimdiye dek buna karşı çıktı. Ancak Rus uçaklarının hafta sonunda rastgele düzenlediği hava saldırılarının sivilleri öldürmesi Erdoğan'ın uçuşa yasaklı bölge teklifini daha güçlü hale getiriyor" ifadesini kullandı. 

Simon Tisdall makalesinde Erdoğan'ın Brüksel'den Türkiye'nin iç siyasi gelişmeleriyle ilgili eleştirilerine son vermesini isteyeceğini ileri sürdü.