İSTANBUL - Macar parlamentosunda ikinci parti konumunda bulunan Jobbik'in (Daha İyi Bir Macaristan Hareketi) Genel Başkanı Gabor Vona, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda çeşitli ülkeler tarafından alınan kararları kınayarak, parlamentoların ilgilenmesi gereken asıl konunun Ermeni işgali altındaki Karabağ olduğunu söyledi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından İstanbul’da düzenlenen 4. Dünya Türk Forumu’na katılan Vona, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ben hem politikacı hem de tarihçiyim. Bu iki özelliği taşıyan birisi olarak Avrupalı ülkelerin aldığı kararları kınıyorum, çok yanlış ve hatalı kararlar bunlar. Bu kararlar, Türkiye’yi baskı altında tutmaya yönelik" dedi.

Sözde Ermeni soykırımı meselesinin politikacıların konusu olmadığını vurgulayan Vona, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Tarihçi olarak sözde Ermeni soykırımı meselesinin kesinlikle politikacıların konusu olmadığını düşünüyorum. Politikacı yönümle ise şunu söylüyorum; aktüel olan politikacıların alması gereken karar aslında şu an hala Ermeni işgali altında olan Dağlık Karabağ sorununun parlamentolara getirilmesidir ve buna yönelik kararların alınmasıdır. Çünkü Birleşmiş Milletler de tüm uluslararası hukuk mahkemeleri de bu toprakların Azerbaycan’a ait olduğunu ve Ermenilerin işgali altında bulunduğunu belirtmektedir. Politikacılar bence bu konuda adım atmalılar.”

"Açıklamalar çıkarlarla ilgili"

Papa Franciscus'un sözde soykırım tartışmalarına müdahil olmasını da eleştiren Vona, "Çok zor bir durumdayım çünkü ben Katoliğim ve dini liderim Papa. Buna rağmen Papa'nın açıklamasının çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Normalde Papa’nın yanlış yaptığını inancım gereği söyleyemem ancak kesinlikle bu açıklama yanlış zira dini bir liderin böyle bir konuyla ilgilenmemesi gerekirdi” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “soykırım” açıklamasına ilişkin soruya ise Vona, “Politikacılar açıklamalarını çıkarları doğrultusunda da yaparlar. Bu çok büyük bir hata ve tehlikeli bir adım çünkü bu tür konularda politikacılar karar alırlarsa, başka konularda başka politikacılar karar alır. Bütün bu adımlar tehlikeli adımlar olur ki bunun da sonu yoktur. Bu nedenle Putin’in açıklaması da hatalıdır” şeklinde cevap verdi.

"Türkiye kesinlikle doğru yolda"

Jobbik’in Genel Başkanı Gabor Vona, Türkiye’nin, "tarihi hakikatlerin ortaya çıkarılması için gerekirse askeri arşivleri de açarız" yönündeki açıklamasını isabetli bulduğunu belirterek, “Türkiye kesinlikle doğru yoldadır, söylemlerinde haklıdır. Çünkü Türkiye diyor ki; tarihi bir konuyu tarihçilere bırakalım. Tarihçilerin araştırmasıyla karara varılsın. Bu yüzden de Türkiye’nin haklı olduğunu düşünüyorum.”