LONDRA

İngiltere'de 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim çerçevesinde ülkenin kuzeybatı bölgesindeki Chester'da bulunan Cameron, önceki gece Akdeniz'de Libya açıklarında en az 700 kişiyi taşıdığı belirtilen teknenin batmasına ilişkin konuştu.

Göçmen faciasıyla ilgili televizyon ekranlarında yayınlanan görüntüler ile can kayıplarını "korkunç" olarak niteleyen Cameron, şunları ifade etti:

"Bunlar Avrupa için çok kara günler. Kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna inanıyorum. İstikrarsızlık ile başetmemiz, insan tacirlerinin ile bu ticareti yapan suçluların peşinden gitmemiz gerekiyor. Bölgede arama ve kurtarma çalışmalarının yapıldığından emin olmalıyız. Ancak arama ve kurtarma bu durumun sadece bir bölümünü oluşturuyor. İnsanların bu yolculuğa çıkmasını durdurmaya yardımcı olabilecek, ülkelerde istikararın sağlanmasında rol oynayabilecek yardım bütçemiz de dahil olmak üzere tüm kaynaklarımızı kullanmalıyız. İnsanların geldiği bölgelere bakarsak, tüm Afrika kıtasından ve Ortadoğu'nun bölgelerinden geliyor olmaları dikkat çekici."

Cameron, Renzi ve Muscat ile görüştü

Bu arada David Cameron, Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi ve Maltalı mevkidaşı Joseph Muscat ile telefonda görüştü.

İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada, üç liderin bölgede daha fazla insanın ölmesinin engellenmesi amacıyla Avrupa Birliği'nin krize yönelik acil müdahalede bulunması ve bu trajedide öncelikli olarak suçlanması gerekenlerin suç ağlarının arkasındaki insan tüccarları olduğu konularında hem fikir oldukları bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da Akdeniz'de yaşananların tüm dünyayı dehşete düşürdüğünü vurgulayarak, mevcut durumun kapsamlı ve koordineli bir planla durdurulmasının uluslararası anlamda zor olduğunu kaydetti.

Af Örgütü'nden açıklama

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü AB'ye yönelik arama-kurtarma çalışmalarını yeniden başlatması çağrısını bugün yaptığı açıklamayla yineledi.

Akdeniz'deki tekne facialarının tekrarını önleyecek tedbirleri görüşmek için Lüksemburg'da toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarına çağrı yapan örgüt, ölümlerin önüne geçebilmek için Avrupalı hükümetlerin arama-kurtarma çalışmalarına öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.