LONDRA/PARİS 

İngiltere ve İrlanda'daki bazı süpermarketlerde at ve domuz eti karıştırılan dana eti satışlarının tespit edilmesiyle ortaya çıkan at eti skandalı özellikle Avrupa gündemdeki yerini korurken, bazı Avrupalı firmaların birbirini suçlaması tartışmaların büyümesine neden oldu.

Skandal geçen ay, İrlanda gıda denetçilerinin Birleşik Krallık genelindeki bazı süpermarket zincirlerinde içinde at ve domuz eti bulunan hamburger köftesi sattıklarını belirlemesiyle başladı. Bu olaydan iki hafta sonra da Müslüman mahkumların bulunduğu bir cezaevinde ''helal gıda'' olarak sunulan bazı ürünlerde domuz DNA'sı tespit edildi. Son olay ise lazanya ve kıymalı makarna üreten bir firmanın at eti kullandığının ortaya çıkması oldu.

İngiltere'nin yanı sıra Fransa ve İsveç gibi ülkelere de yayılan skandalın ardından başlatılan soruşturmada, etlerin İrlanda, Polonya, Romanya gibi ülkelerdeki bazı mezbahalardan ve firmalardan sağlandığına yönelik bulgulara ulaşılırken, Fransa merkezli büyük firmalar ise at eti skandalıyla ilgili birbirini suçladı.

Et skandalı zincirine, İrlanda, Polonya, Romanya, Güney Kıbrıs, Hollanda gibi ülkelerdeki birçok mezbahanın ve toptancının dahil olduğu tahmin edilirken, at etinin üretici firmalara nasıl sağlandığına ilişkin soruşturma Avrupa'daki karmaşık gıda dağıtımı yapısını da ortaya koydu.