Arap Birliği, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından ABD'den gelen "hayal kırıklığı" açıklamasına tepki gösterdi.

(AA) -  Arap Birliği, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın geçen Cuma BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jane Psaki'nin konuya ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin Filistin'den sorumlu  yardımcısı Muhammed Sabih, basına yaptığı açıklamada, "ABD'nin, Abbas'ın konuşmasına gösterdiği tepkiden dolayı derin üzüntü duyduk" dedi.

ABD'den, Filistin meselesinde tutumunu gözden geçirmesini isteyen Sabih, "Sayın Abbas, barış adamıdır, barıştan ve iki devletli çözümden bahsetmiştir. Yıllarca İsrail ile müzakereler yaptı ve bu nedenle Filistin içinde eleştirilere maruz kaldı. BM'ye konuşma yapmak için gittiğinde de Arap barış girişimine dayalı iki devletli çözümü anlatmak için elinden geleni yaptı" diye konuştu.

Müzakereler sırasında Yahudi yerleşim birimlerinin neredeyse altı kat arttığına işaret eden Sabih, Kudüs'te yıkım ve yerleşim birimi inşası siyasetinin sürdüğünü, çocukların öldürüldüğünü, Gazze'nin ise İsrail'in düzenlediği üç yıkıcı saldırıya maruz kaldığını aktardı.

"Bütün bunlara rağmen, Abbas müzakerelere gitmekte ısrarlı oldu" diyen Sabih, Abbas'ın, BM'de yaptığı konuşma ile bütün Filistinlilerin ve Arapların görüşünü dile getirdiğini savundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, cuma günü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "İsrail'in kendini savunma hakkı var diyenler halkımızdan verilen binlerce kurbana değer vermiyor. Filistin halkının canı da aynı diğer insanlarınki gibi kıymetlidir. Bunu hatırlatmak isterim. Filistin halkı adına şunu söylemek isterim ki: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve savaş suçlularının cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise Abbas’ın açıklamalarından üzüntü ve rahatsızlık duyduklarını bildirmiş, konuşmayı, "saldırgan ve hayal kırıklığı” olarak nitelendirmişti.