CAKARTA

Endonezya'nın en büyük ve merkez camisi olan Mescid-i İstiklal'in imamı Ahmed Hüsni İsmail, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) ülkelerinde maruz kaldıkları adaletsizliğe dikkati çekerek, "İnşallah Endonezya, Türkiye gibi diğer Müslüman ülkelerin de yardım ve girişimleriyle Arakanlı kardeşlerimizin uğradığı zulüm sona erecektir" dedi.

Endonezya'nın en büyük ve merkez camisi olan Mescid-i İstiklal'in imamı İsmail, insan kaçakçılarının Malezya ve Tayland'da iş bulma vaadiyle kandırarak açık denizde terk ettiği Arakanlı Müslümanlar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

İslamiyet'in sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa saygı duymayı emrettiğini vurgulayan İsmail, "Eğer insanlar bir yerde zulüm görüyorsa, acı çekiyorsa Müslüman veya değil, bizler Müslüman olarak mazlumların yanında olmalıyız" dedi.

Türkiye'nin zulüm karşısında her zaman dik bir duruş sergilediğini söyleyen imam İsmail, İslamiyet'te adaletin çok önemli bir kavram olduğuna vurgu yaptı. 

İsmail, Arakanlıların kendi ülkelerinde büyük bir adaletsizlik ve zulme uğradıklarına dikkati çekerek, "Biz de Müslüman olarak kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Hem politik yollardan hem de  manevi yönden. İnşallah Endonezya, Türkiye gibi diğer Müslüman ülkelerin de yardım ve girişimleriyle Arakanlı kardeşlerimizin uğradığı zulüm sona erecektir. Maddi durumu iyi olanlar maddi, maddi durumu iyi olmayanlar ise dualarıyla yardım etmesi gerekiyor. Kardeşlerimize yardım etmek bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.

Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor. 

Bölgede göçmen trajedisi ve insan kaçakçılığıyla ilgili dün Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 17 ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen toplantıda, göçmenlerin durumuyla ilgili yeni bir karar verilmemiş ancak katılımcılar benzer toplantıların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.