GAZZE

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarını öldürmesine ilişkin, "Hamas tarihi, komutanları öldürüldüğünde hareketin daha da güçlendiğini birçok kez ortaya koydu" ifadesini kullandı.

Heniyye, İsrail'in, Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarından Raid el-Attar, Muhammed Ebu Şemmale ve Muhammed Berhum'u suikastle öldürmesine dair yaptığı yazılı açıklamada, "Komutanlarımızın aramızdan ayrılmasından ötürü duyduğumuz hüzne rağmen, zafer yazma yönündeki yolumuzun güçlendiğine herkes emin olsun. Hamas tarihi, komutanları öldürüldüğünde hareketin daha da güçlendiğini birçok kez ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin Heniyye, "İsrail, saldırılarının başından bu yana Kassam Tugayları ve diğer Filistinli grupların önünde ağır bedeller ödedi. Direniş grupları, İsrail ordusunun kibrini paramparça etti" yorumunu yaptı.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes çalışmaları konusuna da değinen Heniyye, şunları kaydetti:

"Ateşkes için arabuluculuk yapanlar, İsrail'in ihanetini, sözünü tutmamasını, kadın ve çocukları öldürmeye, toplu aile katliamları yapmaya devam etmesini hesaba katmalı. Filistin halkı ve direniş grupları, Gazze'ye saldırıların durması ve ablukanın kalkmasını içermeyen bir ateşkesi kabul etmeyecek."

Heniyye, ateşkes girişiminde bulunan Mısır'dan, Filistin halkına karşı işlediği suçlardan ötürü İsrail'e gereken sorumluluğu yüklemesini talep etti.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırılardan sonra Mısır'da gerçekleştirilen müzakerelerde kalıcı ateşkes sağlanamamış, roket atıldığı iddiasıyla İsrail ordusu yeniden Gazze'yi bombalamaya başlamıştı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan dün yapılan açıklamada, İsrail'in 9 füzeyle bir evi hedef aldığı saldırıda, Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarından Raid el-Attar, Muhammed Ebu Şemmale ve Muhammed Berhum'un hayatını kaybettiği bildirilmişti.