STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Filistin'in devlet olarak tanınmasını ilkesel olarak destekleyen ve büyük çoğunlukla kabul edilen kararı, Avrupa'nın İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönündeki kararlığını gösterdi.

AP'de Filistin'in devlet olarak tanınmasını destekleyen karar tasarısının kabul edilmesini Avrupalı parlamenterler AA’ya değerlendirdi.

AP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi İtalyan parlamenter Brando Benifei, AP'de alınan kararın İsrail-Filistin barış sürecine yönelik siyasi mesaj niteliği taşıdığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"AP'de alınan kararla Filistin'in devlet olarak tanınması açık bir şekilde teşvik edilmiştir. AP ve AB kurumları kendiliğinden devletleri tanıyamıyorlar. Fakat üye ülkelerimize çok güçlü siyasi mesaj verdik. AP'nin kararı bölgede istediğimiz sağlam barış sürecinin oluşması için itici güç olacaktır."

Karar metninde Filistin devletinin desteklendiğini belirten Benifei, AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin barış görüşmelerinin yeniden başlaması için bölgede yeniden güçlü bir çalışma yürüttüğüne dikkati çekti.

Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi Polonyalı parlamenter Michal Boni de AP'de kabul edilen karar tasarısıyla gelecekte Filistin ve İsrail devleti olmak üzere iki ayrı devleti kabul etmek gerektiğini belirtti.

Boni, "Karar, Ortadoğu'da muhtemel barış görüşmeleri için yeni bir aşamaya geçilmesi anlamına geliyor. AP’nin Filistin’i devlet olarak tanıması, sürecin sonunda gerçekleşecek. İsrail ve Filistin’deki insanları, görüşmelerde yeni bir aşamaya geçmeleri ve gelecekteki barışa giden yolda ilerlemeleri yönünde teşvik etmek gerekiyor" diye konuştu.

İlkesel destek, barış görüşmelerinin devamına bağlı

AP Genel Kurulunda kasım ayında tartışılmaya başlayan karar tasarısı Filistin'in devlet olarak tanınmasını AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelere tavsiye niteliği taşıyordu. Ancak aralık ayında siyasi grupların hazırladığı ortak metinde Filistin'in devlet olarak tanınmasına barış görüşmelerinin devamına bağlı olarak ilkesel destek verildi.

Dün yapılan oylamada 88'e karşı 498 oyla kabul edilen ve bağlayıcılığı olmayan karar tasarısında şu ifadeler yer alıyordu: "Avrupa Parlamentosu, prensip olarak Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve tanımanın iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki gelişmeyle paralel bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öngörmektedir."