STRAZBURG

Avrupa Parlamentosu (AP), Fransız aşırı sağının temsilcisi Ulusal Cephe (FN) Partisi eski lideri Jean-Marie Le Pen’den, haksız ödendiği bildirilen 320 bin avroyu geri istiyor.

Avrupa Parlamentosu kaynaklarından edinilen bilgiye göre Le Pen, AP’de danışman olarak gösterip maaş sağladığı kişiyi aynı zamanda parti çalışmalarında da görevlendirdi. Bu durum AP kurallarına aykırı bulunarak Ulusal Cephenin eski liderinden ödenen meblağın iadesi istendi.

AP'ye 2014’te milletvekili seçilen Jean-François Jalkh, 2009-2014 yıllarında bu kuruluşta Le Pen’in danışmanı olarak çalıştı ve bu sürede toplam 320 bin avro danışmanlık ücreti aldı. Yapılan incelemeler sonrasında, Jalkh’ın aynı zamanda parti çalışmalarına da katıldığı ve bu nedenle Paris’te olduğu tesbit edildi. Bu durum Le Pen’in AP bütçesinin haksız şekilde kullanılmasına göz yumduğu ve yolsuzluk yaptığı iddialarını güçlendirdi. Le Pen’in, Jalkh’ın o dönemde danışman olarak hizmet verdiğine dair kanıtları da sunamadığı bildirildi.

AP’nin yolsuzlukla mücadele organı Paris Mahkemesi, Ulusal Cephenin geçen dönem AP’de 20‘ye yakın “hayali danışman” çalıştırdığı iddialarını inceliyor. Soruşturma sonrası Le Pen’in arkadaşlarının da benzer bir hukuki sürece tabi tutulacağı tahmin ediliyor. Le Pen’in yakın arkadaşı Bruno Gollnisch'un da aynı iddialarla 380 bin avroyu iade etmesi talebi ile karşı karşıya kalabileceği konuşuluyor.