WASHINGTON

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) raporu, Amerikalıların yarısına yakınının 400 dolarlık acil bir masrafı karşılamakta zorluk çekeceğini ortaya koydu.

Fed'in her yıl yayımladığı "Amerikan hane halkının ekonomik durumu" başlıklı rapora göre, ülkedeki ailelerin finansal durumu genel olarak iyileşse de bu düşük gelirli birçok hane halkının bütçesine yansımadı.

Rapor çerçevesinde hazırlanan ankete katılan 5 bin 600'den fazla Amerikalının yüzde 69'u "rahatça yaşayabiliyorum" veya "iyi haldeyim" yanıtını verdi. Bu oran, 2014'e kıyasla yüzde 4 ve 2013' e göre yüzde 6 yükselişe işaret etti.

Öte yandan, katılımcıların yüzde 46'sı 400 dolarlık acil bir masrafları çıkması halinde ödemede zorluk çekeceğini söyledi. Bu oran 2014'te yüzde 47 ve 2013'te yüzde 50 seviyesindeydi.

Fed'in Yönetim Kurulu üyelerinden Lael Brainard, ankete ilişkin şunları kaydetti: 

"Anketin sonuçları, finansal krizden toparlanma sürecinde geçen yedi yılda, Amerikan ailelerinin ekonomik ve finansal güvenliğine ışık tuttu. Geneldeki bazı iyileşmelere rağmen yüzde 46'lık kesim, 400 dolarlık acil durum masrafını karşılamakta zorlanacağını ve çalışanların yüzde 22'si ise iki ya da daha fazla işte çalıştığını söyledi.Bu kadar çok ailenin neden finansal zorluk çektiğini anlamak ve bunların üstesinden gelmenin yollarının bulunması büyük önem taşıyor."