Oval Ofis'te ilk yılını tamamlayan ABD Başkanı Trump, Amerikalıların önemli bir bölümünden eleştiri toplarken kendi seçmeninden halen destek bulmaya devam ediyor.

Beyaz Saray'daki ilk yılını büyük tartışmalar arasında tamamlayan ABD Başkanı Donald Trump, kamuoyu nezdinde her geçen gün güven kaybederken AA'ya konuşan Amerikalılar bundan sonrası için de büyük ümitler beslemediklerini dile getirdi.

Görevdeki ilk yılını dolduran Trump'ın performansıyla ilgili görüşleri derleyen AA muhabiri, başkent Washington sokaklarında Amerikalılara mikrofon uzattı.

AA muhabirine konuşan ABD vatandaşlarının büyük çoğunluğu Trump'tan ve onun politikalarından memnun olmadıklarına vurgu yaparken, ekonomi haricindeki hemen her alanda sorunların çözülemediğine işaret etti.

Trump'ın kullandığı dilin "ötekileştirici" unsurlar taşıdığını dile getiren birçok kişi, göçmen politikalarından dış politikaya kadar birçok alanda ABD'nin iyi gitmediğini savundu.

Ekonomi dışındaki performansı beğenilmedi

Washington'da serbest danışman olarak çalışan Vincent Alfonso da Trump'ın ekonomi dışında iyi bir performans çıkarmadığına inandığını belirtti.

Trump'ın vergi reformu ve kamuoyunda Obamacare olarak bilinen sağlık reformunun revize edilmesi adımlarının orta gelir düzeyindeki Amerikalılardan ziyade en zengin yüzde 1'lik dilime hizmet ettiğini ifade eden Alfonso, Trump'ın ana amacının "kendi tabanında verdiği sözleri yerine getirerek onları sağlamlaştırmak" olduğunu söyledi.

"Trump'ın dış politikası bir felaket. İran nükleer anlaşmasına bakın. Kuzey Kore konusundaki retoriğe bakın mesela. Bunlar yararlı şeyler değil." değerlendirmesini yapan Alfonso, Trump'ın "güçlü bir lider olmadığını" ve onun liderliğindeki ABD'nin çok kötü bir dönemden geçtiğini savundu.

"Politika yapımını dahi anlamıyor"

Trump'a şiddetle karşı çıkan ve geçen yılki yemin töreni günü protestolara da katılan Brendan adlı genç Amerikalı ise Trump'ın ilk yılının "tam bir felaket" olduğunu savundu.

"Bu bir yılda gördük ki Trump bu ilgiyi ve işgal ettiği platformu hak etmiyor. Trump verimli bir iş yapmış değil, hatta politika yapımını anlamıyor dahi." ifadesini kullanan Brendan, bir yıl boyunca hemen her fırsatta Trump aleyhine birçok protesto organize ettiklerini anlattı.

"Trump'ın yaptıkları biz Amerikalıları utandırıyor"

Washington'da yaşayan siyahi Amerikalı Sebesta da Trump'ın ilk yılını "korkunç" sözleriyle tanımlayarak, yeni Başkan'ın hemen her gün skandalla kamuoyunun karşısına çıktığını söyledi.

Sebesta, "Trump'ın yaptıkları biz Amerikalıları utandırıyor, özellikle de siyahiler olarak bizi. Trump'ta Ronald Reagan'ın konuşma tarzı var ama Trump'ın ondan öğrenebileceği şeyler var." değerlendirmesini yaptı.

"Bence Başkan gayet iyi bir iş çıkarıyor"

Öte yandan Trump'a oy veren ve onun ilk yılında iyi iş çıkardığını savunan Amerikalılar, Trump karşıtlarından farklı olarak onun performansını tatmin edici bulduklarını söyledi.

Washington'da yaşayan Marie Cousic adlı beyaz Amerikalı, "Ben inançlı bir insanım. Bence Başkan gayet iyi bir iş çıkarıyor. Zaten ekonomi kendisini anlatıyor, gayet iyi gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın özellikle kadınlara karşı davranışlarından memnun olmadığını kaydeden Trump destekçisi, toplamda Başkan'ın zor tercihlerle karşı karşıya kaldığını, ancak iyi iş çıkardığını savunarak "Kendisine büyük bir kredim var." şeklinde konuştu.

Kürtaj karşıtı olmasına destek

Fellony Joe adlı Amerikalı kadın ise Trump'a destek verdiğini ve özellikle kürtaj karşıtı olmasının bunda en önemli etken olduğunu anlattı. Aynı şekilde Trump'ın ekonomi politikalarını da beğendiğini belirten Joe, Trump'ın yapılması gerekenleri yapmaya çalıştığını ifade etti.