WASHINGTON – AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Barış için Amerikan Müslümanları kuruluşunun Başkanı Osama Abu Irshaid, ABD’nin, İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesine yönelik suçuna açık şekilde paydaş olduğunu söyledi. İsrail’in ABD’nin rızası olmadan bu savaşı yürütemeyeceğine işaret eden Irshaid, “Sonuçta ABD’nin finansal ve askeri desteği olmadan İsrail, Filistinlileri öldürmeye devam edemez. ABD, İsrail’e suç ortağı oluyor çünkü sonuçta İsrail’i durdurabilecek tek ülke yine ABD’nin kendisi” dedi.

Aslında, ABD’nin Gazze’de yaşananlardan memnun olmadığını ancak Washington’daki iç dinamiklerin Gazze’de olanlara müdahaleyi engellediğini belirten Irshaid, bunda da İsrail lobisinin, gerek yönetimde gerekse Kongre’deki ciddi gücünün etkili olduğunu bildirdi.

Irshaid, İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesinin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını tehlikeye attığını belirterek, Kongre’nin İsrail üzerine baskı yapılmasını engelleyerek kendi ülkesinin çıkarlarına zarar verdiğini ifade etti. Özellikle de Kongre’nin İsrail’e yönelik sarsılmaz desteğine işaret eden Irshaid, “Seçilmiş liderlerimiz olayları İsrail’in açısından görmeye devam ettiği müddetçe, bu soruna bir sonuç bulamayız” diye konuştu.

Irshaid, Obama yönetiminden İsrail’e yönelik bu desteğini sona erdirmesini istedi.

"Kongre, İsrail’in işgalindeki bir yer”

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi Direktörü (CAIR) Nihad Awad da AA’ya demecinde, İsrail’in bölgedeki agresif tavrına ABD’nin bu ülkeye yönelik koşulsuz ve sınırsız desteğinin neden olduğunu kaydetti.

Awad, ABD Kongresi’nin de İsrail lobisinin ciddi anlamda etkisi altında kaldığına ve tekrar seçilebilmek için fon desteğine ihtiyaç duymalarının, onları lobi gruplarına karşı zayıf kıldığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ ABD Kongre üyeleri, Amerikan dış politikasını, ciddi anlamda kendi seçim kaygılarıyla bütünleştiriyor. Dolayısıyla Kongre’yi İsrail lobisinden bağımsız hale getirmedikçe Gazze’yi bağımsızlaştıramayız.ABD Kongresi İsrail’in işgalindeki bir yer.”

“Dünyadaki Müslüman liderler Gazze için harekete geçmeli”

Amerikan Müslümanları Birliği Direktörü Mahdi Bray, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların ancak İsrail’in Filistin topraklarının işgalini sona erdirmesiyle durabileceği görüşünde. ABD’nin bu konuda İsrail’e gereğinden fazla destek verdiğini dile getiren Bray, “İsrail’in bu agresif tavırlarının arkasında da işte ABD’den gelen bu destek yatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bray, dünyadaki tüm Müslüman liderlerin Gazze için harekete geçmeye çağırdı. Bray, Türkiye’nin Gazze’ye yönelik destekleri ve ambargoyu kırma çabalarını da övdü.