BERLİN

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen geçen hafta Bakanlık Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve bir grup parlamenterden oluşan heyetin İncirlik Üssü ziyaretine Türkiye tarafından izin verilmemesi karşısında, bizzat kendisinin bu ziyareti gerçekleştireceğini açıkladı.

Bild am Sonntag gazetesine konuşan Leyen, Savunma Bakanlığı yönetiminin görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesinin doğal olduğuna işaret ederek, ''Bu yüzden gelecek günlerde İncirlik'e giderek oradaki askerlerimizin durumları konusunda kendileriyle görüşeceğim. Bu esnada Alman ordusunun parlamentonun askeri olduğunu Türkiye'ye anlatma fırsatını kullanacağım. Bu parlamenterler Türkiye'yi Suriye'den gelecek füzelere karşı korumak amacıyla Patriot hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması için mecliste kabul oyu veren kişilerdir.'' dedi.

Savunma Bakanı, İncirlik'teki Alman askerlerinin barınması için yeni yerlerin inşası planlamasının devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de, ''Öncelikle oraya gidip kalınan yerler konusunda bir resim ortaya koymalıyım. Türkler biz ocak ayında Tornado'larımızı İncirlik'e götürdüğümüzde memnun olmuşlardı. Ege'de birlikte iyi görev yapıyoruz. Orada pozitif tecrübeler ediniyoruz. Bunun daha da üstüne bir şeyler koymak istiyoruz.'' diye konuştu.

Von der Leyen, Rusya'yla ilgili bir soru üzerine de Rusya ile iyi ilişkilere ihtiyaç bulunduğunu belirterek, ancak bunun için Rusya'nın uluslararası kurallara riayet etmesi gerektiğini belirtti.

Diyalog kurmak için iki tarafa ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Leyen, ''Diğer yandan şeffaflık da önemli. Rusya ve NATO'nun AGİT çerçevesinde birliklerinin hareketleri ve güçlerini ortaya açıkça ifşa etmelerinin mantıklı bir adım olacağı kanısındayım. Açıkça bir savunma birliği olan NATO bu teklifi uzun zamandır yapıyor.'' ifadelerini kullandı.