BAĞDAT - Irak'ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonu sürerken kentten çıkmayı başaran siviller, geride kalanların hem açlık sıkıntısı yaşadığını hem de rastgele düzenlenen hava saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

DAEŞ'ten kaçıp zorlu bir yolculuk sonucu Bağdat'ın 40 kilometre batısındaki Amiriyetu'l-Felluce bölgesinde kurulan çadır kampa yerleşen aileler, Felluce'de yaşanan sıkıntıları AA muhabirine anlattı.

Felluceli Firas Talib, DAEŞ baskısı ve Irak savaş uçaklarının rastgele hava saldırıları nedeniyle yaklaşık 100 ailenin bölgeyi zor şartlar altında ve gizlice terk ettiğini söyledi.

Hava saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirten Talib, bölgedeki hastanelerin de zarar gördüğünü ve insanların ateş çemberi altında kaldığını ifade etti.

"Annemi bombardıman altında bıraktık"

Talip, "Annem yaşlı olduğu için Felluce'den çıkamadı. Onu hava bombardımanı altında bıraktık ve aklımız hep onda. Felluce'de yiyecek ve gıda malzemeleri bulunmuyor. DAEŞ de yaşanan operasyonlardan dolayı kimsenin bölgeden çıkmasına izin vermiyor." dedi.

DAEŞ kontrolündeki bölgeden kaçmayı başaran Hani Ubeyd de örgütün, Felluce'den çıkmak isteyenlerin tüm malını mülkünü elinden aldığını söyledi. 

"Açlıktan ve ilaç sıkıntısından ölüyorlar"

Kilometrelerce yol katederek Bağdat yakınındaki kampa sığındıklarını belirten Hamid İsavi ise geride bıraktıkları kentteki sefaleti şu sözlerle anlattı:

"Felluce'deki durum çok kötü. Oradaki insanlar açlıktan ve ilaç sıkıntısından ölüyorlar. Halk, orada sadece hurma yiyor. Hava saldırılarının ardından 1 kilo pirincin fiyatı yaklaşık 35 dolara, 1 şişe sıvı yağın ise yaklaşık 25 dolara yükseldi."

Ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.