Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore'den nükleer testleri durdurmasını istedi.

Ban, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin uluslararası çağrılara kulak vererek, Güvenlik Konseyi kararlarına uyması gerektiğini belirtti.

Bunun Kuzey Kore halkının da yararına olacağını vurgulayan Ban, Güvenlik Konseyi kararlarına uymanın bütün üye devletler için zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Yeni lideriyle Kuzey Kore'nin Kuzey Doğu Asya'nın istikrarına katkı yağabileceğini dile getiren Ban, nükleer deneme yapılması durumunda yeni liderin de "ellerinin bağlanacağını" belirterek, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için başlatılacak girişimleri de uzun süre ertelenmek zorunda kalacağını söyledi.

Ban Ki-mun, Suriye'deki gelişmelere de değinerek, bölgede, Suriye'de ve Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmelerin problemin çözümünü engellediğini vurguladı.

Bu ayrışmalar giderilmeden çözüm umudu doğmayacağını anlatan Ban, "Suriye'de daha ne kadar kişinin hayatını kaybedeceğini, ne kadar kişinin yerlerinden edileceğini düşündükçe kişisel olarak acı çekiyorum" dedi.

Suriye'de krizin, Beşşar Esed'in savunduğu gibi "teröristlerin muhaliflere katılması" nedeniyle başlamadığını vurgulayan Ban, krizin, Esed'in şiddet içermeyen gösterilere şiddetle karşılık vermesiyle başladığını ifade etti.

Ban, ''bu gerekçelerin Esed'in hiçbir şekilde sivil halkı öldürmesini meşru gösteremeyeceğini'' de söyledi.