YENİ DELHİ - ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan ziyareti kapsamında Başbakan Narendra Modi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bazı senatörlerin ABD'nin Yemen'deki terörle mücadele çabalarının başarılı olamadığı eleştirilerine yanıt verdi.

ABD yönetiminin, insansız hava araçlarıyla Yemen'de yürüttüğü terörle mücadele stratejisini savunan Obama, buna alternatif bir durumun sürdürülebilir olamayacağını kaydetti.

Amaçlarının, El Kaide bağlantılı tüm yapıların kökünün kazınması olduğunu ifade eden Obama, Amerikan halkının güvenliği için Yemen'deki terörle mücadele çabalarının devam edeceğini belirtti.

Yemen'de ABD'nin desteklediği hükümetin geçen hafta istifa etmesinin ardından olayların büyümesi sonucu çıkan siyasi karışıklıklar konusunda ise Obama, ülkedeki siyasi krizden kaygı duyduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise Yemen'deki olayların büyümesinde Obama yönetimini suçladı. McCain, yönetimin Ortadoğu'daki politikalarının işe yaradığı söyledi ve bu politikaları "hayalperestlik" olarak tanımladı.

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmış, ardından taraflar arasında anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle 22 Ocak'ta istifasını Cumhurbaşkanı Hadi'ye sunmuştu. Hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifa etmiş, Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai Rai ise Hadi'nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.