STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu genel kurulunda ''Kürt sorununa barışçıl çözüm için diyalog''konulu oturum düzenlendi.

Genel kuruldaki oturumda söz alan AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lucinda Creighton, ''AB'nin barış için sürdürülen müzakereleri desteklediğini'' söyledi.

''AB'nin Türkiye'de başlatılan diyalog sürecini çok önemli bulduğunu'' belirten  Creighton, ''barış için ortaya çıkan bu fırsatın taraflar tarafından değerlendirilmesini bekliyoruz, Bu cesur bir girişim, Türkiye'de herkes barış istiyor. Tahriklerin sürece zarar vermesine kimse müsaade etmemeli'' ifadelerini kullandı.

AB'nin PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü ve Türkiye'yi PKK ile mücadelesinde desteklediğini kaydeden Creighton, ''Kürt sorununa barışçıl, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm gerekiyor. Biz bu süreci memnuniyetle karşıladık ve sonuna kadar destekliyoruz'' dedi.

Çözüm olursa müzakereler hızlanır

AB Komisyonu Temsilcisi Stefan Füle, ''Barış görüşmelerinin başarıyla tamamlanmasının, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerini hızlandıracağını'' söyledi.

Barış için başlatılan görüşmeleri ''tarihi''olarak niteleyen Füle, terörün sona ermesi için bu çok önemli bir fırsat, müzakerelerin başarıyla tamamlanması terörün sonunu getirecek, çok önemli sorunların çözülmesine yol açacak'' dedi.