Avrupa Birliği yetkilileri, geçen hafta yaşanan Amsterdam-Paris trenindeki silahlı saldırının ardından tren garlarında güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı.

AB İçişleri ve Ulaştırma Bakanları, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'un davetiyle geçen hafta yaşanan tren saldırısından sonra alınacak önlemleri konuşmak üzere Paris'te biraraya geldi.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan sonuç bildirgesinde, bakanların, Amsterdam-Paris trenindeki saldırı girişiminden sonra tren garlarında kimlik ve bagaj kontrolü yapılacağı, bu kontroller esnasında istihbarat servislerinden gelen bilgilerin de dikkate alınacağı konusunda uzlaştığı kaydedildi.

Garlarda hali hazırda yapılan kontrollerin daha da sıkılaştırılacağı, garlardaki güvenlik görevlilerinin AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex) gibi AB ülkelerine yönelik hukuki kurumlarla gerektiğinde iletişim halinde olabileceği ifade edildi.

Bakanlar, ayrıca, yolcuların kimlik bilgilerini kayıt altına almayı öngören bir sistemin de Avrupa düzeyinde acilen hayata geçirilmesi gerektiği konusunda uzlaştı. Söz konusu sistem AB içinde yalnızca İngiltere tarafından kullanılıyor.

 Faslı Eyüp El Khazzani, Amsterdam'dan Paris'e giden hızlı trende 21 Ağustos'ta silahlı saldırı düzenlemiş, olayda 3 kişi yaralanmıştı.

Olayla ilgili terör soruşturması başlatılmış, Khazzani'nin avukatı ise müvekkilinin trene silahlı soygun yapmak amacıyla bindiğini iddia etmişti.