WASHINGTON - ABD'nin başkenti Washington'da toplanan sivil toplum örgütleri, Ferguson'da polis tarafından öldürülen siyahi genç Michael Brown için adalet çağrısında bulundu ve son dönemde çok tartışılan polis şiddeti ve "militerleşmesini" protesto etti.

ABD Adalet Bakanlığı önünde toplanan 100'ü aşkın sivil toplum örgütü üyesi, polisin siyahilere ve azınlıklara yönelik şiddetine tepki göstererek, Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanması talep etti. Basın açıklaması yaparak, ABD Adalet Bakanı Eric Holder'ı göreve çağıran göstericiler, "Ellerim havada, ateş etme", "Michael Brown için adalet", "Irkçı polisleri durdurun", "Militerleşmiş polis zorbalığın garantisi", "Katil polis, hapse" yazılı dövizler taşıdı.

Protestoyu düzenleyen sivil toplum örgütlerinden No Fear Coalition'ın üyesi Marsha Coleman Adebayo, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, "Ferguson'da yaşanan polis şiddeti, sivil haklar hareketinin bü ülkede hiç yaşanmadığı izlemini verdi" dedi.

Brown'ı öldüren polisin hala serbestçe dolaşabildiğini vurgulayan Adebayo, bunun inanılmaz bir çifte standart örneği olduğunu ifade etti. Irkçılık üzerine kitapları olan Adebayo, kendi oğlunun da polisin ayrımcılığına maruz kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Benim yüksek lisans eğitimine devam eden oğlum da polis tarafından hiç sebepsiz yere 30 kere durduruldu. O da bunlardan birinde öldürülebilirdi. Çocuklarımız tehlike altında ve biz evde oturup onların Amerika sokaklarında öldürülüşünü izleyemeyiz. Buna 'yeter artık' demek için buradayız."

Göstericiler arasında Filistinli Amerikalılar da vardı

Göstericiler arasında Filistinli Amerikalıların da olması dikkati çekti. AA muhabirine konuşan Filistin kökenli kız kardeşler İman ve İnas Hadieh, ABD'de yaşayan Müslümanlar olarak kendilerini tehdit altında hissettiklerini söylediler.

Eylemde konuşma yapan siyahi rahip Grayland Hagler da ABD polisinin İsrailli işgalcilerin kullandığı silah ve göz yaşartıcı bombaların aynısını kullandığını belirterek, ırkçılığın ve adaletsizliğin dünyanın her yerinde fakir ve masum insanları hedef aldığını dile getirdi.

Ferguson'daki askeri güçlerin teçhizatlarıyla birlikte geri çekilmesini ve ülkedeki tüm polis memurlarının vücut kamerası taşımasına yönelik kanunlar çıkarılmasını talep eden protestocular, konuşmaların ardından polis tarafından öldürülen Afrikalı-Amerikalılar için dua etti.

Kalabalık grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.