NEW YORK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD Başkanı Mustafa Tuncer, ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasıyla ilgili, "ABD'li ve Türk yetkililerin bu problemi diplomatik bir diyalogla çözmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili ABD'deki yetkililere ve ticaret odalarına "MÜSİAD ABD" imzalı mektup gönderen Tuncer, ayrıca ABD'nin önemli internet haber portallarından Huffington Post için bir makale yazdı.

Tuncer, ABD'deki yetkililere ve ticaret odalarına gönderilen mektupta, her iki ülkenin ihtiyatlı davranması gerektiğini belirterek, "ABD'li ve Türk yetkililerin bu problemi diplomatik bir diyalogla çözmelerini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de etkileyebileceği kaygısına dikkati çeken Tuncer, mektupta, her iki ülkenin yapıcı görüşmeleri sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tuncer, mektupta, ABD'nin Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu hatırlatarak, ABD'nin ticaret fırsatları için Türkiye'nin de Asya ve Ortadoğu arasında kazançlı bir merkez olduğunu vurguladı.

"ABD, Türkiye'nin FETÖ ve Suriye konularındaki hassasiyetini gözetmeli"

Tuncer, Huffington Post'taki "Vize Yasağı Türkiye-ABD İlişkilerini Nasıl Etkiledi?" başlıklı makalesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iki buçuk hafta önce New York'ta görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülkenin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın olduğunu söylemesini hatırlattı.

Makalede, Tuncer vize işlemlerinin askıya alınmasının ABD'nin Türkiye'yle olan ilişkisindeki bağlılığa şüphe düşürdüğünü dile getirdi.

ABD'nin Türkiye'nin FETÖ ve Suriye konularındaki hassasiyetini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Tuncer, makalede ayrıca, ABD'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi için herhangi bir adım atmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin ABD'nin müttefiki olarak bu iadeyi beklediğini sözlerine ekledi.