WASHINGTON  - Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Suriye'de devam eden iç savaşa ilişkin soruları cevapladı.

Suriye'de güvenli bölge oluşturulması hakkında Başkan Barack Obama'nın fikrinin değişmediğini belirten Earnest, "Obama, güvenli bölge oluşturmanın şu anda Suriye'de olup bitenlere pratik bir alternatif oluşturacağını düşünmüyor" dedi.

Başkan Obama'nın güvenli bölge fikrine karşı olduğunu söyleyen Earnest, şunları kaydetti:

"Açık olalım, Başkan Obama güvenli bölge fikrine karşı. Başından beri bunu söylüyor çünkü ABD'yi bunu yapmaya zorlayan bir pozisyona düşürmek istemiyor. Yoğunlaşmamız gereken alan DAEŞ'e karşı mücadele olmalı."

Ayrıca Earnest, uluslararası tarafların Suriye'de çatışmaların durdurulması konusunda verdikleri sözleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Earnest, "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının yenilenmesini dayatmalıyız. Özellikle Beşşar Esed rejimi, verdiği sözleri yerine getirmeli. Rusya'nın Esed rejimi üzerindeki etkisini kullanarak, Esed'in sözlerini yerine getirmesini sağlamalıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de bir soru üzerine Halep çevresinde güvenli bölge oluşturulmasını değerlendirdi.

Suriye'de sadece belli bir bölgenin değil, ülkenin genelinin güvenli olmasını umut ettiklerini vurgulayan Kirby, "Bizim görmek istediğimiz bütün Suriye'nin güvenli bölge olması. Çatışmaların durdurulması anlaşması bütün Suriye'ye yayılmalı. Biz bunu hedefliyoruz" dedi.

Halep'te hastanenin hedef alınması
Kirby, ayrıca bir soru üzerine Halep'te hastanelerin bombalanması hakkında konuştu.

Halep'te sivil halka karşı yapılan saldırıları "ölçüsüz" olarak değerlendiren Kirby, "Bunlar sona ermeli. Esed rejimi sivil halkı hedef almaya devam ediyor. Şimdi ise masum insanları ve sağlık görevlilerini hedef alıyor ve bu kesinlikle kınanacak bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.