ST LOUİS/NEW YORK

ABD'de silahsız siyahi genci öldüren polis için takipsizlik kararı verilmesi nedeniyle Pazartesi'den bu yana devam eden gösteriler, "Kara Cuma" alışverişleri için indirim kampanyası düzenleyen mağazalara yöneldi.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 500 kişilik grup, Missouri Eyaletine bağlı St Louis kentinde Ferguson yakınlarındaki West Country Center Alışveriş Merkezi'nde, "alışveriş çılgınlığı" olarak kabul edilen "Kara Cuma" kampanyalarını protesto etti.

Alışveriş merkezi içinde ''Alışverişi durdurun'' şeklinde sloganlar atarak yürüyen grup, Michael Brown'un cesedinin 4 saat boyunca kaldırımda bekletilmesine atıfta bulunmak amacıyla, koridorlarda 4 dakika boyunca hareketsiz olarak yattı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylem, olaysız sona erdi.

Protestoların yaşandığı New York'ta, Times Meydanı yakınında, Broadway Caddesi üzerinde başlayan gösterilerde ''Kara Cuma'' alışverişlerini boykot etme çağrısı yapıldı.

Broadway Caddesi üzerinden harekete geçen 200 kadar gösterici 34. Sokak'taki Herald Meydanı'nda, Macy's mağazasının önünde toplandı. ABD'nin en geniş satış ağına sahip mağazalarından biri olan Macy's'in önündeki eylemcilerden bazıları yaya kaldırımını kapattıkları gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.

- Kendilerini trene kelepçelediler

California Eyaleti'nin çeşitli kentleri de Michael Brown'un ölümü nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oldu. Eyaletin kuzeyinde gerçekleştirilen gösteride, üzerlerinde "Siyahların Yaşamı Değerlidir" yazılı tişörtlerle yürüyen 100'den fazla gösterici, Oakland-San Francisco tren seferlerini kısa süre engelledi.

Kendilerini tren vagonlarına kelepçeleyen bazı göstericiler gözaltına alındı.

Seattle'da da onlarca gösterici yolları trafiğe kapattı. Bazı protestocular ise civardaki mağazaların kapılarını zincirle kilitledi.

Chicago'da da 200 kadar gösterici sloganlar eşliğinde yürüyerek, polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmamasını protesto etti.

AA Foto Muhabiri gözaltına alınmak istendi

Öte yandan Ferguson'daki West Country Center Alışveriş Merkezi'nde yaşanan protesto gösterilerini görüntülemek için alışveriş merkezine gelen AA Foto Muhabiri Cem Özdel, alışveriş merkezi içinde görevli sivil polis tarafından, "İçeride görüntü alınması yasak" uyarısının ardından gözaltına alınmak istendi.

Olay yerine resmi polislerin çağrılmasının ardından alışveriş merkezinin yönetim katına götürülen Özdel, bu esnada başlayan protestolar nedeniyle polisler tarafından serbest bırakıldı.