BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bugün bir araya getiren AB Konseyi toplantısında ilk olarak, sınır güvenliği ve Afrika ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacı konusu ele alınacak.

Türkiye ile 18 Mart'ta yapılan anlaşmayla Ege Denizi'nden Avrupa'ya geçen sığınmacıların sayısındaki düşüşü, Afrika'dan gelişlerde de görmek isteyen AB, yeni anlaşmalara odaklanacak.

Rusya ile ilgili "stratejik tartışmalar" yapılacak

Zirvenin en önemli kısmını oluşturan akşam yemeğinde ise gündem, ağırlıklı olarak Rusya olacak. Zirvenin gündem metnine göre, yapılacak "stratejik tartışmalarda" AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve Balkanlardaki rolü konuşulacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, liderlere gönderdiği davet mektubunda, tartışmanın amacının "bu önemli komşu ile uzun dönemli ilişkileri ele almak" olduğunu belirtti. AB'nin Rusya'ya karşı tavrında "birlik" içinde olunmasının önemine değinen Tusk, "Bugüne kadar, faklılıklarımıza rağmen, birlik içinde kalmayı başardık ve böyle de kalmalıyız." ifadesini kullandı.

AB liderleri, Rusya'yı "şiddetle" kınayacak

AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'deki saldırılarından dolayı Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırım kararı alınmayacak. Ancak Rusya'nın da kınanacağı Suriye konusunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak.

Bildirgenin taslak metninde, "AB Konseyi, Suriye rejimi, müttefikleri ve özellikle de Rusya'nın Halep'teki sivillere dönük saldırılarını şiddetle kınar. Onları (Suriye rejimi ve Rusya) mezalime son vermeye ve Halep ve ülkenin geri kalanına engelsiz bir şekilde insani yardımın ulaşmasını temin etmek için acilen gerekli adımları almaya çağırır." ifadesi kullanıldı.