SYDNEY - 6,6 büyüklüğündeki artçı şokun, Güney Pasifik'te 6 Şubat'ta meydana gelen deprem ve tsunamiden hasar gören köylerdeki kurtarma çalışmalarını engellediği, cumhurbaşkanını da felaket bölgesine yapacağı bir ziyareti yarıda kesmek zorunda bıraktığı bildirildi.

Başbakanlık sözcüsü Silas Lilo, artçı şokun Solomon Adaları Başbakanı Gordon Darcy Lilo'nun, zarar değerlendirmesinde bulunmak üzere Santa Cruz adasına uçakla yol aldığı sırada meydana geldiğini söyledi. Lilo, Başbakan Lilo'nun uçağının artçı şokun meydana gelmesinin ardından seferini yarıda keserek başkent Honiara'ya döndüğünü belirtti.

Ülkede günün erken saatlerinde meydana gelen artçı şokun, Santa Cruz adasının anakenti Lata'daki yollarda hasar meydana getirdiği ve buradaki yardım görevlilerinin adanın sahil kesiminde yaşayanlara ulaşma çalışmalarını engellediği bildirildi.
Ülkeyi etkileyen ana depremin ardından adada 115'i aşkın artçı şok hissettiklerini anlatan Catford, ancak son artçı şokun adada, ana depremden daha şiddetli hissedildiğini belirtti.

Catford, son artçı şokta zeminin, diğerlerinde olduğundan farklı bir şekilde, aşağı ve yukarıya dik olarak hareket ettiğini ve ilk kez yollarda çatlaklar meydana getirdiğini kaydetti.

"Pasifik ateş çemberi" adı verilen deprem ve volkan kuşağı içinde yeralan 552 bin nüfuslu Solomon Adaları, 200'ü aşkın adadan oluşuyor.