ANKARA - Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssündeki fırlatma anını Globalstar Türkiye (Oğulbey) Uydu Yer İstasyonundan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, bürokratlar ve basın mensupları canlı olarak izledi.
Soyuz roketinin ST26 uçuş numarası ile uzaya taşıdığı 6 yeni uydu, 19 Ekim 2010'da ve 13 Temmuz 2011 ve 28 Aralık 2011 tarihlerinde yapılan üç fırlatımla uzaya gönderilen ve kullanılmaya başlanan 18 uyduyla birlikte kullanılacak.

Uydu haberleşmesini daha ileri taşıyacak olan bu yeni uydular, güvenli Globalstar uydu haberleşme sistemine ek olarak bas-konuş, multimedya mesajları, çoklu mesaj gönderimi, görüntülü konuşma, coğrafi konum belirleme ve yüksek hızlı internet gibi bazı özellikleri de beraberinde getirecek.

Yeni atılan uydularla Globalstar'ın, yörüngedeki uydu sayısı 72'ye yükseldi. Bu uyduların 40 tanesi devre dışı bırakılarak uzay çöplüğüne gönderilecek ve kalan 32 uydu üzerinden hizmet verilmeye devam edilecek.

Son gönderilen uyduların asgari 15 yıl hizmet vermesi bekleniyor.

BTK Başkanı Acarer, Globalstar'ın yer istasyonunun Türkiye'de olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Globalstar Avrasya'nın çok ciddi bir kapsama alanı olduğunu belirten Acarer, ''Bütün Akdeniz'in ve Avrupa'nın neredeyse tamamı kapsama alanında. Bu kadar geniş bir kapsamanın sahipliğinin olduğu yer istasyonunun Türkiye'de olması gerçekten çok önemli. Bu yeni nesil uydularla da yeni nesil haberleşmeler olacak. Özellikle genişbant internet haberleşmesi burada yer alacak, bunu da çok önemsiyoruz'' diye konuştu. 

Kapsama Osmanlı İmparatorluğunun sınırlarını aştı

Globalstar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik de ''İstasyonumuzun açıldığı 2000 yılında Türkiye ve Ortadoğu'nun bir bölümüne hizmet veriyorduk. Bugün ise Türkiye'den alacağınız 0592 alan kodlu bir Globalstar telefonu ile bu bölgedeki 68 ülkede roaming ücreti ödemeden dakikası yalnızca 50 sente görüşme yapabilirsiniz. Avrupa ve Ortadoğu'nun tamamı ile Kuzey Afrika, şu anda bize bağlandı ve bu coğrafya, 0592 ulusal alan kodunun, yani bir Türk numarasının, roming ücreti olmadan, tek fiyatla dolaşabildiği en büyük ve tek alandır. Kapsadığımız alan Osmanlı İmparatorluğunun sınırlarını bile çoktan aştı.''