ŞARM EŞ-ŞEYH

Mısır'ın ev sahipliği yaptığı zirveye 14 ülke liderler, 7 ülke ise temsilciler düzeyinde katıldı. Şarm eş-Şeyh'te düzenlenen zirve, birlik ve beraberliği vurgulayan Kur'an-ı Kerim ayetlerinin tilavetiyle açıldı.

Zirvede söz alan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Yemen'e yönelik dış müdahalenin Husileri meşruiyete karşı darbe yapmaya sevk ettiğini belirterek, "Bu gelişme, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehdit oluşturdu" diye konuştu.

"Husilerin kendilerine yöneltilen uyarıları dikkate almadığını" vurgulayan Kral Selman, Körfez ülkelerinin, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yardım çağrısına karşılık verdiğini savunarak, "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun Yemen güven ve istikrara kavuşana kadar devam edeceğini kaydetti.

Konuşmasında Arap ülkelerinin içinde bulunduğu siyasi krizlere de değinen Kral Selman, "Arap ülkelerinin içinde bulunduğu acı verici durum, iç çekişmeler ve dökülen kanlar, ülkelerimizde istikrarsızlık isteyen bir kısım bölgesel gücün, başını çektiği mezhepçiliğin sonucudur" şeklinde konuştu.

"Yemen'deki olaylar ortak güvenliğimizi ilgilendirecek bir noktaya vardı"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise "bazı dış güçlerin Arap ülkelerinin içinden geçtiği zor durumu, içişlerine müdahale ya da vatandaşlarını kutuplaştırma amacıyla kullandığını" söyledi.

Sisi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna atıfla, "Yemen'deki olaylar ortak güvenliğimizi ilgilendirecek bir noktaya vardı" ifadesini kullandı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nin, "Ortak Arap Gücü" kurulmasını öngören karar tasarısını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Sisi, boyutları nedeniyle karşı karşıya kalınan problemlerden endişe edilmemesi gerektiğini savundu.

Sisi ayrıca, Suriye'deki kriz için siyasi çözüm çağrısı yaptı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de Gazze'ye uygulanan "zalim ablukanın" kaldırılması için Arap ülkelerine harekete geçmeleri çağrısında bulunarak, Yemen'de yaşanan gelişmelerden ise Husilerin ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in sorumlu olduğunu söyledi. Al Sani, bütün taraflara ve siyasi güçlere Yemen'in çıkarlarına öncelik verme çağrısı yaptı. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de uzun sürecek çatışmaları önlemek için BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in, BM Güvenlik Konseyi'nin gözetiminde yürüttüğü müzakerelerin "tek şans" olduğunu belirtti.