KOPENHAG - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da  yaklaşık 25 bin kişi, hükümetin sığınmacılara daha iyi şartlar sunması için yürüdü.

Danimarka Meclisi'nin açılış günü olması  nedeniyle hükümetin dikkatini çekmek isteyen Hoşgeldiniz Komitesi öncülüğündeki grup, Kopenhag Yabancılar Polisinin yanındaki Fredenspark'ta (Barış parkı) toplandı.

Grup ellerinde, "Mülteciler hoşgeldiniz", "Danimarka hepimize yeter", "Irkçılık olmayan şehir" pankart ve dövizleri eşliğinde, Danimarka Meclisi binası Christiansborg'a kadar yaklaşık 2,5 kilometre yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar zaman zaman, "Herkese hemen şimdi iltica", "Mülteciler hoşgeldiniz", "Sokaklarımızda ırkçı istemiyoruz" gibi sloganlar attı. Kalabalık nedeniyle Kopenhag merkezinde bazı yollarda trafik akışı dururken, polisin aldığı güvenlik önlemleri dikkat çekti. 

Meclis binasına birkaç yüz metre kala ellerindeki meşaleleri yakan gruptakiler, Christiansborg'a vardığında burada kendilerini yaklaşık bin kişilik bir kalabalık karşıladı.

Alkışlarla meclis meydanında toplanan kalabalığa hitap eden İnsan Hakları Enstitüsü'nden Araştırma Başkanı Thomas Gammeltoft-Hansen, ''Dünyada 60 milyon insan mülteci durumunda. Biz gözlerimizi kapatıyoruz diye ne sorunları ortadan kalkıyor ne de kendileri kayboluyorlar. İki komşumuzdan (Almanya ve İsveç) öğreneceklerimiz var. Danimarka çok daha fazla sığınmacı kabul edebilir" diye konuştu.

Çocuk Fonu başkanı Stine Bosse ise "Hiç kimse keyfi için botlara binip hayatını riske atmaz'' dedi.

Gösterinin sonunda müzik grupları sahne alırken kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.