ATİNA - Yunanistan'ın Sakız (Hios) adasında Cumartesi gününden beri süren orman yangınında, 146 bin dönüm ormanlık ve çalılık arazi kül olurken, adadaki sakız ağaçlarının yüzde 30'unun büyük zarar gördüğü bildirildi.

Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi (EFFIS), ilk belirlemelere göre, adada halen süren orman yangınında şu ana kadar yaklaşık 145 bin 890 dönüm ormanlık ve çalılık arazinin kül olduğunu, adanın sadece güneyinde yetişen 1 milyon 150 bin sakız ağacından yaklaşık 400 binin de zarar gördüğünü açıkladı.
Yunanistan Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı Athanasios Çavtaris,
yangının tamamen söndürülemediği için zarar tespit çalışmalarının zorlukla sürdürüldüğünü belirterek, zararla ilgili kesin bir şey söylemek için henüz erken olduğunu açıkladı.
Çavtaris, üreticilerin zararlarının karşılanması için mümkün olan her türlü çabanın gösterildiğini, yaklaşık 400 hak sahibi üreticinin zararlarının, AB'nin, Ekim ayında ikinci yardım paketine yeşil ışık yakmasından sonra ödenebileceğini belirtti.
Uzmanlar, Sakız adasında yanan ağaçlarının yerine yenilerinin dikilmesi ve tekrar tam ürün alınılabilmesi için, en az 6-7 yıl geçmesi gerektiğini belirtiyor.