Yıllar süredursun, derler ya yıllar da imkanlar da değişse “can çıkar huy çıkmaz” Yorumum o ki, için de yobazlık, şiddet, taciz yok ise varsın çıkmasın. Anadolu da birçok anane ve gelenek halleri için de kabalık şiddet barındırmaz. Uygulamalar ve diyaloglar da kısa süre de dikkatimizi çeken ise nükteli, düşünülmüş, kırıcılık barındırmayan akıl ve barış temelli paslaşmalar görürüz. Türkiye’nin tümü Anadolu diye tanımlanabilir, coğrafik olarak yedi ayrı bölgemiz olsa da eşit payda da birleşir, hemfikir olurlar. Yöresel şiveler ve uygulama halleri de başka bir keyf, derinlik barındırır.
Sosyal medya da çokça dolaşan ama ilk eli bilinmeyen ve şivesinden ege olarak tahmin ettiğim bir diyalog ve akabin de şiiri yazıma ekliyorum. Ege de doğu, güneydoğu Anadolu gibi “AĞA” değil “AGA” derler. Ege halkı daha kavgacı ve sürtüşmeye açık bir hal sergileseler dahi, çabuk sulha ulaşır ve barışla yaşamayı tercih ederler. Osman Aga’nın bu mesajı dışın da yaşadıklarım, gözlemlerim ve deneyimlerim de öğretti bana bunu.
Osman Aga eşiyle azcık sürtüşme içine girer ve devamın da eşi alır bavulunu babasının evine gider. Osman Aga bazı yol ve yöntemlerle engellemeye çalışsa da, gidişinden sonra hemen dönmesini istese de başarılı olamaz. Osman Aga’nın canına tak eder ve son olarak aşağıda ki mesajı eşine yazar.
<<
Kadınım bu sağa son mesajım
. Bebelerinen evde oturup ağlarım
. Çamaşır, bulaşık tarih yaptı
. Kadınım ben bu işlerden ne ağnarım
Bir tokat salladım degmedi bile.
 La b..k mu var babağan evinde
. Ula ne bilinmez bi avradımışsın
. Bebelerinen beni mevlam kayırsın
Arkadasın hatçe yan yan bakıverıyo
Üzülme osman abi deyiveriyo
Bebelerin başını oksayaraktan
Kendi düşen aglamaz deyip gülüverio
Bu gün geliverdi zabahın köründe
. Vallaha bi gecelik vardı zillinin üzerinde
. Bulaşığa daldı, çamaşırı yıkadı
. La kadınım bak göğnüm çok daraldı
Bebeleri banyoya sokup yıkayıverdi
. Osman abi sende gir keseleyim diyiverdi
. Ben de büğün olmaz yarın diyiverdim
. La kadınım sana son bir şans daha verdim
Zabaha kadar geliosan gel eve
. Vallahi gelmezsen büyük tehlike
. Hatçe elinde bekliyor kese
. Vallah keseynen kalsa keşke
>>
İçin de bolca akıl ve rekabet dürtüsü barındıran bu yöntem mutlu sona ulaştırabildi mi çiftleri, bende bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa, her kavga ve çekişmenin bu seviye de zararsız ve nükteli devam etmesi.