Sevgili okurlarım merhaba, 08-09-10 Şubat 2018 tarihinde Burdur belediyesi ve Öykü Sahaf Kitabevinin düzenlediği kitap fuarına katıldım. Katkılarıyla ve ikinci davetleriyle fazlasıyla onurlandım. Fuarda halkın kitaplara ilgi alakası tahminimin çok daha ötesindeydi. Şehrin önemli bölümlerine önceden hazırlanmış olan dev posterler asılmış hazırlıklar yapılmış, yazarların ikamet yerleri önceden belirlenmişti. Belirlenen tarihten sonra iki gün daha kaldım, böylece Burdur’un güzelliklerini gezip görme şansı buldum. Burdur belediye başkanı Ali Orkun Ercengiz’in yaptıklarına yakından şahit oldum!.. 

30 Mart 2014’de yerel seçimde Cumhuriyet Halk Partisinden Burdur belediye başkanı seçilen Ali Orkun Ercengiz, 1973 yılında doğan öğretmen bir anne ve babanın ilk çocuğudur. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Burdur’da okuduktan sonra Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesini 1992 yılında kazanarak yükseköğretimini 1997 yılında İzmir’de tamamladı. 1998 yılında Erzurum ve Tunceli’de vatani görevini eczacı olarak yaptı. 1999 yılında Burdur’da eczacılığa başladı. 2003-2005 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Burdur merkez ilçe yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2003-2011 yılına kadar 15. Bölge Isparta Burdur Eczacı Odası’nda yönetim kurulunda görev yaparken aynı zamanda Burdur il temsilciliği görevi yürüttü. Türk Eczacılar Birliği kurultay delegeliği ve çeşitli alt komisyonlarda görev aldı. 2011 yılında yürüttüğü çalışmalar neticesinde T.E.B. Merkez Heyeti’nin katkısıyla 54. Bölge Burdur Eczacı Odasının kurucu başkanı olarak atandı. Mecliste kabul edilen 6143-6197 sayılı meslek yasasının taslak komisyonunda görev aldı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev yaptı. İngilizce Almanca bilen, evli ve bir çocuk babası Ercengiz’in geçmişi donanımlı Burdur adına anlamlı!.. 

Emekli öğretmen Ahmet ağabey Burdur’u gezdiriyorken yol boyunca başkan Ercengiz hakkındaki pozitif düşüncelerini, onun yaşadığı şehre getirdiği yeni düzeni anlatmakla bitiremedi: “Göreve başladığı günden beri halkın huzuru mutluluğu için çalışıyor. Yedisinden yetmişine bütün düşüncelere açık olup vatandaşlarıyla iyi ilişkiler kuruyor.” Diyen öğretmenimiz yapılan yenilikleri göstererek ilçenin önemli yerlerini ve çevresini tanıttı.

Antalya’ya 122 Km olan Burdur’u bu güne kadar gezip görmemiş olmamsa benim ayıbımdı. Sagalassos, Kremna Antik Kenti, Kıbya Antik Kneti, Susuz Han, İnsuyu Mağarası, Hacılar Höyüğü, Kuruçay Höyüğü, Höyücek Höyüğü, İncir Han, Burdur Gölü, Salda Gölü ve Salda Kayak Merkezi görmeye değer. Yolunuz Burdur’a düşerse ilçenin önemli bir o kadar ilginç yerlerini gezip görmeden yöresel olan cevizli çökeleğini, ceviz ezmesini, kenevir helvasını, haşhaş helvasını ve kabak helvasını yemeden ayrılmayın… 

Burdur gezimizi tarih kokan Arkeoji Müzesiyle tamamladık. İlgimi çeken bir diğer husussa otobüs duraklarına klima ve kitaplık yapılmasıydı. Otobüs bekleyen yolcular sıcak ortamda kitaplıktan kitap alıp okuyacaklardı. Halkı duyarlılığıyla okumaya teşvik eden, ilginç şehrin tarihi dokularını koruyan genç başkan doğup büyüdüğü kente umut ekiyordu. Umut ediyorum ki, bu makalemden sonra diğer belediyeler aynı uygulamaya geçerler. Okuma alışkanlığımızın yitip gittiği bu dönemde örnek teşkil ederler. İnandığımız Kuran bizlere “Oku” diyor!.. 

Okudukça bize özel ne varsa sonuna kadar sahip çıktıkça çözemeyeceğimiz sorun aşamayacağımız zorluk yoktur, yok olanları var olanlarla birleştirip birlikte çoğalalım. Sahip çıkamadığımız öz değerlerimizi birileri taklit edip sahiplenirse bizden gitmiş oluyor. Gidenlerle değil bizle kalanlarla beraber kalkınalım çünkü umut ektiğimiz sürece umut toplarız…

Sevgi ve saygılarımla Zekiye Doğan