Dünyada bir çok Ülke, Çağdaş bir çok toplum artık doğal yaşama dönmek için çabalar harcıyor. Milyon dolarlarla yatırımlar yapıyorlar. Çağdaşlaşmanın, medeniyetin, aklın ve bilimin dediği şey de budur. Yeşili korumak, insanı korumakla eşdeğerdir. Doğanın ne demek olduğunu, nasıl bizlere yararı olduğunu anlatacak değilim.

Ülkemizde bir doğa katliamıdır ki durmuyor, durduramıyoruz. Ulu Önde Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet dönemi, özellikle Ankara'da yeşil alanlar kurmak adına neler yaptığını anlatmak sayfalara sığmaz. Aldığı çiftlikler, özellikle Atatürk Orman Çiftliği projesi bile, O'nun ne kadar doğaya ve yeşile önem verdiğini gösteren sadece bir örnektir. Bize bıraktığı yegane şey akıl ve bilimdir. 

Betonlar arasına sıkıştığımız şu dönemde Ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi Samsun'da da doğa katliamı devam ediyor.  Samsun kentinin doğası ve yaşam alanları yok edilmeye devam ediyor.

Daha bir kaç gün önce; Canik Belediyesi sorumluluğunda olan, mülkiyeti Orman İşletmesine ait ve Meşe Tesisleri olarak bilinen ormanlık alanda beton çalışması olduğu haberini aldık. Aldık dediğim Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesinde içinde bulunduğu, Samsun Çevre Platformu olarak demek istiyorum. Bu Platform içinde bir çok meslek odası, demokratik kitle örgütü ve sendikalarda bulunmaktadır.

Maalesef bilgiler doğru idi. Yerinde gördük ve tespit ettik. Samsun Halkının hafta sonları kahvaltıya gittiği, yeşil alan olarak gidip bir nefes aldığı şehrimizin akciğerlerine beton dökülüyor ve betonla ağaçlarımız, o küçük orman alanımız yok ediliyordu. 

Canik Belediyesinin mesire alanı düzenlemesi gerekçesi ile Orman İşletmesinden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan izin alarak yapıldığı söylenen, sözde spor ve yürüyüş alanı olarak sürdürülen çalışmalarla Meşe Tesisleri bölgesinde betonlaşma ile beraber hem doğal yaşam hem ve orman florası geri dönülmeyecek şekilde yok ediliyordu.  Sadece ağaçlar değil, o alan içindeki bir çok canlının da yok edilmesi anlamındaydı bu...

Sahada yaptığımız tespitlere göre; orman alanına beton dökülerek yapılan yürüyüş yollarının ve sosyal tesis alanlarının üzerleri ahşap kaplanmaktaydı.  Böylece hem beton dökerken, hem de ahşap kaplarken doğa tahribatının katmerlendiğini de tespit ettik.

Her gün artan doğa ve yaşam alalarımıza saldırının en pervasız şekli gözlerimizin önünde cereyan ediyordu. Göz göre göre ciğerlerimize beton dökülüyordu. Meşe Orman Park olarak adlandırılan proje, sahada ormanın ve doğal hayatın katledilmesi şeklinde uygulanmaktaydı.

Samsun Çevre Platformu olarak yaptığımız basın açıklaması, sosyal medya paylaşımları ile şuan ağaçlarımızın altındaki betonları kırdırmayı başardık. Bize destek veren tüm yerel basınımıza, ulusal basına, Samsun halkına teşekkür ediyoruz.

Ama bu Meşe Orman Park projesi durmuş değil. Doksan iki dönümlük kamu arazisi üzerine yapılacak dokuz ticari tesis bu proje içinde görünmektedir. Bunların içinde çocuk oyun alanı, nikah salonu, restorant, kafeterya gibi bir çok ticari tesis olduğunu biliyoruz. 

Samsun Halkı için böylesi bir çok tesis hali hazırda var. Canik de, Meşe Orman alanı içinde böyle tesislere ihtiyaç yok. O alan bizim nefes alma alanımız. Samsunumuzun merkezinde YEŞİLİMİZ, DOĞAMIZ.

Bu alanın bu şekilde yok edilmesine Samsun Halkının izin vermeyeceğine inancım tam. Bizler de bunun takipçisi olacağız.

Çocukluğumu hatırladım. Çok uzak bir geçmiş değil. Hepimiz ağaçların tepesinde, yeşilliklerde oyunlar oynardık. Şimdi çocuklarımız AVM'lerin içlerindeki sanal oyun alanlarında oyun oynuyorlar. Betonlaşmış şehirler, şehirler içerisindeki kocaman yapılmış binaların oluşturduğu siteler tüm yaşam alanlarımızı tıkadı. Yem yeşil bir Ülkede, Çocuklarımıza bırakacak bir yeşilimiz bile yok demeyelim.

Doğayı katlederek nefesimizi kesip,bir çok canlının ölmesine izin vermeyelim...

Bunun sorumluluğunu bir gün hepimiz ortaklaşa veririz, bunu unutmayalım...