Düzenli beslenme, çocuklarda aşılanma takvimine uyma, hekim kontrollerini düzenli yaptırma ve çevreyi temiz tutma hastalıklara yakalanma riskini azaltır.Antibiyotiklere ihtiyaç duymamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Böylece antibiyotiklere karşı gelişen mikroorganizma direncini azaltmış oluruz.  Doğal antibiyotikler dediğimiz vücudumuz tarafından yabancı madde olarak kabul edilmeyen gıdalarımız var. Onları doğru pişirme ve tüketme biçimleriyle soframıza getirmeliyiz. Böylece hasta olma sıklığımız ve antibiyotik kullanma ihtiyacımız azalmış olur.

DOĞAL ANTİBİYOTİK SEBZELER

Sarımsak: En iyi doğal antibiyotikdir. Kulak enfeksiyonlarını engellemede oldukça etkilidir.Bağırsak enfeksiyonlarına karşı kullanılan antibiyotiklerden 100 kat daha etkili olduğu yapılan bir araştırmayla ortaya çıkarılmıştır. Sarımsak, penisilin gibi tıbbi antibiyotiklerin içerisinde bulunan allicin maddesinden bolca içerir.Sarımsak Allicin, Ajoen ve Diallyl-sülfür bileşiklerinden oluşur. Bu maddelerin, tıbbi antibiyotikler kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır.Yapmanız gereken her gün bir diş sarımsağı hap gibi yutmaktır.Küçük küçük kesip yutmak, bir diş olarak yutmaktan daha etkilidir.

 Mümkün olduğunca çiğ tüketilmelidir. Pişmiş halde tüketmek yerine, çiğ tüketmek daha etkilidir. Yemeğe katarken güzelce yıkayıp kabuğuyla kullanın. Antiviral ve antibakteriyel özelliği vardır. Mikropların vücutta çoğalmasını ve yayılmasını engeller. Solunum yolları için mucize sebzedir. Yaraların temizlenmesini sağlar. 

Soğan: Kuru ve tazesini çiğ olarak tüketelim. Pişmiş halde tüketmek yerine, çiğ tüketmek daha etkilidir. Antibakteriyel, antiviral ve antiseptik özellikleri vardır. Mikropların vücutta çoğalmasını ve yayılmasını engeller. Taze soğan enfeksiyonlara iyi gelir. Soğan suyuna 2-3 kaşık bal ekleyerek içerseniz faydasını arttırmış olursunuz.

Ispanak: Mümkünse çiğ olarak tüketilmeli  ya da buharda haşlanıp tüketilmeli. Rengi değişene kadar pişirdiğinizde bir değeri kalmaz. Uzun süre tok tutar ve vücut direncini artırır. Kemik ve dişlerin sağlamlaşmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır, lenf bezelerini küçültür, karaciğeri temizler. İçinde folik asit,C vitamini, protein ve demir vardır. Folik asit mikroplarla savaşta oldukça güçlüdür.

Turp: İçinde C vitamini ve iyot bulunur. Doğal antibiyotiktir. Böbreklerdeki kum ve taşı temizler. Turp gibi olmak sözüne ilham vermesi boşuna değildir.

Brokoli: Güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Beta karoten maddesi içinde boldur. Bu madde kansere karşı korur. Bol miktarda  B1 ve C vitamini içerdiğinden soğuk algınlığı hastalığına yakalanmamızı engeller.Vücudumuzun demir ve mineral ihtiyacını karşılar. Elma suyu, brokoli suyu ve havuç suyundan oluşan karışım çok etkili bir doğal antibiyotik kürüdür.

Enginar: Güçlü bir doğal antibiyotikdir. Karaciğeri yeniler, kalp ritmini düzenler.Üre ve kolesterol düzeyini ayarlar ve kalp kasını güçlendirir.

Havuç: Kan yapıcı, ishali kesici, bağırsakları temizleyici etkisi en güçlü olan doğal antibiyotikdir. Kalp ritmini düzenler. A vitamini bolca içerdiğinden karaciğeri temizler.Beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.

Zencefil: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibiyotik özelliğiyle bilinir. Yiyeceklerden kaynaklanan bakteri enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Ülsere karşı etkili olduğu söylenir. Bal, tarçın ve zencefil karışımı herkese tavsiye edilebilir.

Zerdaçal: Zerdeçal da doğal bir antiseptik ve antibiyotiktir. Yüzyıllardır ufak kesiklerden cilt ülserlerine karşı pek çok hastalığa karşı kullanılmaktadır. Zerdeçal yağı yaraların enfekte olmasını engeller. Cilt lekelerine karşı etkili olduğu da söylenir.

Pırasa: Güçlü bir antioksidan olan "polifenol" içerir. Serbest radikaller ve onların oluşturacağı hastalıklara karşı vücudu korur.

Lahana: Lahana içersinde B,C, E vitamini bolca bulunur. Romatizmal hastalıklara ve şeker hastalığına iyi gelir. Kan temizleyici ve idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. Bazı kanser türlerinin yayılmasını engeller. Yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar. Damar sağlığını korur. Kalp krizini engeller. Tiroid bezinin yavaş çalışmasını sağlar. Lahana kronik rahatsızlıkları önler ve damar sağlığını arttırır.

DOĞAL ANTİBİYOTİK MEYVELER

Nar: Kırmızı – mor renkli tüm meyveler bağışıklığı güçlendirir, ancak nar bu özelliğinin yanı sıra Potasyum ve demir içerir. Bu da hastalıklarla savaşımızda bize yardım eder. Antioksidandır. Vücuttaki toksik maddelerin atılmasını sağlar. Böbrek iltihabını temizler. Tansiyonu düşürür. Cildin gençleşmesini sağlar. Prostat ve cilt kanserine yakalanmayı engeller.

Kivi: Portakaldan daha fazla C vitaminine sahip olan kivi, antioksidan özellikle sebebiyle özellikle kış mevsiminde her gün tüketilmesi gereken meyvelerdendir.

Muz: Yorgunluğa iyi gelir. İshali engeller. Kas sistemini güçlendirir.

Kayısı: Kan yapar. Karetenoid maddesini bolca içerdiğinden kansere karşı korur. Saçı besler, cildi güzelleştirir.

Portakal: Bol miktarda C vitamini içerir. Grip ve nezle hastalıklarını engeller. Felci engeller. Lifli bir meyve olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlar.

Greyfurt: Bol miktarda C vitamini içerir. Grip ve nezle hastalıklarını engeller. Lifli bir meyve olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlar.Enerji verir. Sindirimi kolaylaştırır. Kilo vermeyi sağlar. Kolesterolü düşürür. Diş etlerini korur.

Mandalina: Bol miktarda C vitamini içerir. Grip ve nezle hastalıklarını engeller. Lifli bir meyve olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlar.

Üzüm: Kan yapar, akyuvar sayısını artırır.

DOĞAL ANTİBİYOTİK ETKİSİ OLAN KURUYEMİŞLER

Badem:İçersindeki amigdalin maddesi bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden güçlü bir doğal antibiyotikdir.Kabuklu badem tüketilmesi önerilir. Marketde hazır satılanlardan uzak durulmalıdır.

DOĞAL  ANTİBİYOTİK OLAN BAHARATLAR: Kırmızı acı biber,  karabiber,pul biber, kimyon ve sumaktır. 

Kırmızı biber / Kımızı acı biber: Acı biber içindeki capsaicin maddesi aynı zamanda ona acı tadı verendir. Bu madde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, hastalıklara karşı direncimizi arttırır. Kırmızı biber iyi bir C vitamini kaynağıdır.

DOĞAL ANTİBİYOTİK ETKİSİ OLAN BİTKİ ÇAYLARI: Sarımsak çayı, soğan çayı, ada çayı, ekinezya çayı, zencefil çayı, ıhlamur çayı.

DOĞAL ANTİBİYOTİK ETKİSİ OLAN DİĞER GIDALAR

Bal

Herkesin evinde bulunsa da antibiyotik özelliği pek az bilinir. Özellikle öksürüğe karşı iyi gelir ve uyku kalitesini arttırırHer gün 1 tatlı kaşığı bal yemek bağışıklığınızı güçlendirecek, hastalıklara karşı size direnç sağlayacaktır.


Elma sirkesi

Doğal elma sirkesi, A,C, E gibi vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri içeren eşi bulunmayacak kadar faydalı bir gıdadır. Çalışmalar elma sirkesinin kan basıncını düşürmede, bazı kanser türlerini önlemede, kilo vermede gibi pek çok alanda etkili olduğunu göstermiştir. Elma sirkesinin arterit ağrısına iyi geldiği, sindirime yardımcı olduğu ve enfeksiyonları tedavi ettiği bilinir. Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklı ishale iyi geldiği söylenir. Bağırsak spazmlarını önler. 1 kaşığı 2 kaşık suyla karıştırıp tüketebilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı geniş spektrumlu antiseptik ve antibiyotiktir. Deri enfeksiyonları için en iyi topikal ilaçlardandır hatta, İkinci Dünya Savaşı sırasında askerler tarafından dezenfektan olarak kullanılmıştır.
Kullanım şekli: Günde bir defa bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak içilir.
Cilt Enfeksiyonları için günde 2-3 kez Çay Ağacı Yağı uygulamanız tavsiye edilir.